Вижте отблизо стопения реактор на АЕЦ Фукушима

1
Автономният апарат е заседнал вътре и не е могъл да се върне, но все пак е успял да предаде на екипа заснетите кадри
Автономният апарат е заседнал вътре и не е могъл да се върне, но все пак е успял да предаде на екипа заснетите кадри

Наскоро японски специалисти са пуснали робот, който да изследва отблизо разрушения реактор на АЕЦ Фукушима-1. Автономният апарат е заседнал вътре и не е могъл да се върне, но все пак е успял да предаде на екипа заснетите кадри. Това дава възможност на специалистите за първи път от пролетта на 2011 г. насам да видят какво става във вътрешността на стопения реактор. А благодарение на YouTube същото можем да направите и вие, преглеждайки видеото по-долу.

Преди това малко обяснения сигурно няма да са излишни, тъй като въпреки специалната екипировка на робота, включваща издръжлива на радиация камера, видео транслацията има доста смущения. Сравнително ясно обаче се виждат разхвърляните по пода отломки от разрушения реактор, както и изпаренията, които непрекъснато се носят в долната част на помещението.

На видето се вижда и нивото на радиация в реактора, което обикновено се движи около 10 Sv (Sievert) в час– достатъчно да убие човек в рамките на няколко седмици дори след кратко облъчване. А в пикови моменти (към края на видеото) се виждат и стойности от порядъка на 24,9 Sv ….

Според наличната информация, след не особено успешния първи опит със заседналия в реактора робот, специалистите подготвят два други модела, снабдени с допълнителни сензори и жироскопи, които им позволяват да се ориентират в реактора, без да разчитат на GPS.

Източник: PC World
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари