Внимание! Установиха 8 нарушения от 11 проверени електронни магазина за техника

0
Проверени са 437 електронни търговски сайтове
Проверени са 437 електронни търговски сайтове

Комисията за защита на потребителите (КЗП) започна проверки на онлайн магазини. Това е част от компанията SWEEP-2014 на Европейската комисия за предоставяне на информция за гаранцията на потребителските стоки от електронни магазнини.

Инициативата е проведена през октомври, миналата година като в нея са се включили представители на 28 държави (26 държави членки + Норвегия и Исландия).

КЗП е остановила 8 нарушения от 11 проверени електронни магазина за техника. Общо са проверени 437 електронни търговски сайтове за мобилни телефони, компютри, камери, телевизори и друга техника.

Проверките са свързани с правото на потребителите да получат информация за гаранцията на потребителските стоки, достъпността до общите условия за пазаруване преди сключването на договора за продажба от разстояние, наличието на електронен адрес, на който протребителите да отправят запитвания за гаранцията или евентуално да предявяват рекламация.

Според резултатите 235 или 54% от сайтовете не са предоставяли достатъчно и ясна информация относно правото на потребителите дефектните стоки да бъдат ремонтирани или заменени в период от 2 г. след покупката.

От проверените сайтове 174 не са съдържали напомняне за наличието на наличието на законова гаранция, а от други 87 е предоставяна подвеждаща информация за срока и обхвата на законовата гаранция, както и за името и адреса на сервиза.

Друг тип нарушения са непълна информацията за наименованието на търговеца, неговия географски или електронен адрес.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари