Внимание! Неактивни сметки в банките ни "ядат" парите

0
Ето как "спящата" сметка в банката ви празни джоба
Ето как "спящата" сметка в банката ви празни джоба

Неактивни (заспали) банкови сметки "ядат" пари. За "заспала” сметка се счита тази, по която за някакъв период от време не са извършвани никакви транзакции, пише "Марица".

При различните банки срокът е различен, но обичайно става въпрос за между 3 и 12 месеца. Въпреки че тези сметки не създават никаква работа на банкерите, върху тях се начислява такса.

Имам разплащателна сметка, вързана с дебитна карта. От години по нея не са влизали никакви пари, тъй като я ползвах единствено за преводите за майчинство, разказва Елисавета Ванева от Пловдив. След като жената отново се върнала на работа, почти забравила за сметката. Там останала дребна сума от порядъка на 15 лева, която за една година се стопила с 6 лева, тъй като банкерите ежемесечно дърпали по 50 стотинки такса за „обслужване на сметката”. Банката няма практика да закрива автоматично клиентски сметки, но ако по нея няма достатъчна наличност за покриване на таксите, парите се търсят постфактум от клиента, обясниха от колцентъра на банката. В случая по сметката на Елисавета са останали пари поне за още 12 месечни такси, успокоиха оттам. 

SG Експресбанк например счита една сметка за неактивна, след като по нея не са извършвани операции за период от 3 месеца. Неактивни сметки със салдо под 5 лева се закриват автоматично, пише в тарифата на банковата институция. Това обаче става срещу такса от 5 лева. Търговска банка Д събира още по-големи удръжки. Откриването на стандартна разплащателна сметка тук струва 2 лева, месечната  поддръжка също 2 лева, а ако сметката се закрие преди да изтече една година, клиентът трябва да плати 10 лева. 

Основният проблем е, че притежателите на разплащателни сметки рядко четат тарифите на банката и не подозират, че парите им се стопяват, и в един момент се превръщат в длъжници на трезора. Особено неприятно става, когато физическо лице очаква някакви постъпления по сметката си, а тя се оказва служебно закрита. За да се избегне такова недоразумение, миналата седмица Държавен фонд „Земеделие” официално призова кандидатите за директни плащания да проверят дали посочените от тях банкови сметки са активни. В случай, че не са, те бързо трябва да си открият нови и да ги заявят в областните дирекции на ДФЗ най-късно до 15 октомври. Активните сметки гарантират, че сумите ще са на разположение на бенефициентите веднага след превода от фонд „Земеделие”, посочват от ведомството.

Източник: Марица
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари