Банките блокират сметките ни, ако 12 месеца не сме актуализирали лична информация

38
Могат да бъдат блокирани както кредитни, така и дебитни карти
Могат да бъдат блокирани както кредитни, така и дебитни карти

Трябва лично да посетим банковия клон, за да удостоверим с подписа си информацията

Банките имат право да блокират сметки, ако не сме актуализирали лично в рамките на една година информацията за адреса, личната карта и телефонния номер. Това стана ясно след заседанието на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, съобщава БНР.

Парламентът прие вчера на първо четене промените в закона срещу изпирането на пари.

Съвсем реално можем да се окажем с блокирани банкови сметки и на практика да останем без пари. Все по-често банковите институции налагат наказателната мярка, тъй като клиентите не са актуализирали банална контактна информация – име, адрес, номер на лична карта или телефонен номер.

Оказва се, че трябва лично, като задължени лица по Закона за мерките срещу изпирането на пари, лично да посетим банковия клон, за да удостоверим с подписа си информацията.

Депутатът от ГЕРБ Маноил Манев оповести, че вече има блокирани сметки.

"Има вече такива случаи, аз проучих. Хора, които се намират в чужбина, зад граница, разчитат на това, че ще извършат плащане към хотела си и не могат да го направят, защото са им блокирани сметките в петък и до понеделник никой не е в състояние да ги разблокира, без значение кредитни, дебитни карти, всичко.

Затова защото вътрешните правила на няколко банки им позволявали, ако ние с вас – задължени лица по чл. 4, не се явяваме всяка година лично, физически в някой клон на банката да препотвърдим с подпис, че сме задължени лица по този закон, а това е видно в КОНПИ и във всички декларации, които подават лицата, банката имала право да блокира тези сметки веднага."

Експерт от БНБ обясни, че задължението банките да поддържат актуална информация за своите клиенти произтича от Закона за мерките срещу изпирането на пари и бе вменено още през 2018 г. Но тъй като имат много клиенти, институциите правят тази актуализация частично и на порции. Но е необходимо явяването на клиента лично, на гише в банката, за да няма неприятни изненади.

"Факт е, че такава е практиката в момента. Банките прилагат строги изисквания за това да бъде проверявана регулярно информация по отношение на такива лица".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    21
    Безумие
    По някаква причина /здравословна/ не съм излизал 4 години от дома си. Някак се справям с онлайн разплащанията. Всяка година трябва да организирам, да плащам на хора да ме пренесат до банката ли?
  • 15
    20
    онези във властта да вървят по...
    Значи ако не отида в банката да се подпиша, че адрес, телефон не са ми променяни, автоматично съм престъпник и пера пари. Ако отида в банката да се подпиша, че адрес, телефон не са ми променяни, вече не съм престъпник и не пера пари. ДА ВИ ПИКАЯ НА ПРОКЛЕТАТА СКАПАНА ДЪРЖАВА! тея във властта вече открито почват тормоз над населението
  • 6
    19
    Отговор
    Абе Revolut аз думата какво означава, я знам. Ама ти се опитваш да правиш реклама на сайт, които иска да му се "доверя' за някакви и услуги( финансови), като платя някви такси и суми. А кои гарантира за тези услуги???? Надявам се да няма алчни баламурници дето да ти се вържат.
  • 24
    18
    крепостни селяни в бълхария
    Цялото население на бълхария е превърнато в крепостни селяни от шайка проклети, гнусни, корумпирани, крадливи, лъжливи говеда, на които им харесва да злоупотрубяват с власт и много искат да държат населението като лични роби. Интересно, ако някой е болен, сакат, или пък в чужбина, как ще ходи на всеки 12 месеца до банката да подписва едни и същи глупости?! ако българите искат да оцелеят като нация, а не да се затрият като шепа плъхове, ще трябва да си изберат нови почтенни водачи, които да пазят хората от банково-политическата мафия...
  • 25
    17
    Иванов
    Това пък как го измислиха тоя от парламента Ами хората щом си теглят пари и навсякъде има камери защо им са актуализации на адресите какво общо има адреса и телефона ако има проблем с нещо хората сами ще отидат да ги уведомят
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари