Три важни въпроса за парите

2
Отговорите ще ни помогнат да управляваме по-ефективно средствата си
Отговорите ще ни помогнат да управляваме по-ефективно средствата си Видео: NOVA

Отговорите ще ни помогнат да управляваме по-ефективно средствата си

Без значение дали печелите много или малко, дали умеете да инвестирате, или живеете от заплата до заплата, знанията за парите ще ви помогнат да разбирате по-добре нашия свят и да подобрите качеството си на живот, предава NOVA.

Да погледнем например какво има в портмонето - банкноти, монети, дебитни и кредитни карти с виртуални пари. А само като си помислим, че първите пари са били мидички, мъниста и малки късчета метал. Изумително, нали?

Решили са да ги въведат в Древността, след като си дали сметка, че натуралната размяна на стоки не е много практичен начин да поддържаш домакинството и икономиката на страната.

Официално, първите парични средства са измислени от финикийците и оттогава се опитваме да овладеем изкуството на печелене и умножаване на парите.

Ето отговорите на 3 основни въпроса за парите, които всеки трябва да знае, за да е „на ти” с парите:

Какво са парите?

В днешно време парите се определят като финансови средства, които се използват като общоприет начин за обмен и съхранение на стойност в икономиката на дадена страна или регион. Те могат да бъдат представени във формата на банкноти, монети, цифрови записи или електронни средства.

Парите отразяват стойността на труда или ресурсите, изразени в ценови единици, и са посредник в сделки, позволявайки лесното и ефективно изпълнение на търговски операции.

Каква е ролята на банките при управлението на парите?

Банките предоставят услуги за съхранение на пари на клиентите си чрез банкови сметки. Това включва текущи сметки за ежедневни транзакции, спестовни сметки за запазване на пари и сметки с по-високи лихвени проценти за инвестиции.

Банките осигуряват сигурността на парите и лесен достъп до тях, улесняват обмена на средства в различни валути и отпускат кредити, с чиято помощ се постига икономически растеж и развитие.

Защо има частни и държавни банки?

Функционирането на банките се регулира както на ниво държава, така и на ниво международни организации - Българска народна банка, Европейската централна банка, Международния валутен фонд и т.н.

Държавните банки се създават или контролират от държавата и могат да играят роля в поддържането на финансова стабилност и контрол на икономическите процеси. Те могат да бъдат делегирани със задачи като управление на паричната политика и стимулиране на икономическото развитие.

Как се определя стойността на парите?

Това всъщност е най-важният въпрос, който вълнува всички. Кой и кога решава какво можем да купим с 1 лев или 1 евро? Защо казваме, че еврото е по-силно и по-сигурно от лева?

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари