Вложителите в КТБ си искаха парите пред Народното събрание

0
Пореден протест на вложителите в Корпоративна търговска банка се проведе в София.
Пореден протест на вложителите в Корпоративна търговска банка се проведе в София. Видео: БГНЕС

Пореден протест на вложителите в Корпоративна търговска банка се проведе в София.

Под надслов "Виновниците в затвора" недоволни граждани и вложители се събраха пред сградата на Народното събрание, докато вътре се провежда редовното пленарно заседание. Протестиращите искат гарантираните депозити моментално да бъдат изплатени, да се намери решение за оздравяване на банката, а виновниците да се стигне до тук да бъдат подведени под наказателна отговорност.

Искаме незабавно да си вземем гарантираните по закон пари, заяви една от присъстващите на протеста възрастни жени. "Това е първото и най-важно нещо. Второ - искаме банката да бъде оздравена. Този лъжлив одит, който се размахва, ние не му вярваме", обяви тя. Според жената има отговорни служби, които трябва да установят кой е причинил казуса. "Аз знам, че моите пари са там и искам да си ги получа незабавно. Ще съдя България до последната възможна институция", закани се тя.

На гуверньора на БНБ Иван Искров жената пожела да каже, че той е главният виновник за случилото се. "Според мен, без да искам да го обиждам, той е недостоен човек. Искам да си подаде оставката и да освободи мястото", призова тя.

На протеста пред Народното събрание имаше и хора, които не са засегнати пряко от случилото се и нямат блокирани пари в КТБ. "Искам да се обърне внимание на обикновения човек. От 14 години съм в чужбина, но сега съм тук и се присъединявам към всички засегнати. Такива са вложителите, но ако банката фалира, ще има последствия за още много хора в страната", сподели пред камерата възрастен мъж.

По думите му, косвеният ефект от фалита на КТБ не се осъзнава от българския народ. "Вината е на политиците в продължение на 25 години. Виновно е и ръководството на БНБ, което също трябва да понесе своята отговорност, като всичко мине през правосъдието", призова мъжът.

"Искам да защитя депозита си. Имам блокирани средства, които са над размера на гарантираните влогове", обясни мотивацията си да дойде на протеста друга жена. Тя сподели, че е потресена от случилото се с банката и факта, че всеки ден обществото се залива с лъжливи и фалшиви сигнали.

Отговорност трябва да понесе Българската народна банка, а гуверньорът трябва да върне депозитите на хората, категорична бе тя. По думите й, народът явно не осъзнава ефекта от фалит на банката върху цялата икономика и това се доказва от малкия брой граждани, излезли на протест пред парламента.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари