ВКС ще гледа делото "Суджукгейт"

0
Подсъдимият Живко Мартинов се е облагодетелствал чрез принуда и сплашване  един тон суров суджук на стойност 8870 лв
Подсъдимият Живко Мартинов се е облагодетелствал чрез принуда и сплашване един тон суров суджук на стойност 8870 лв Снимка: БГНЕС

Делото, известно като "Суджукгейт", стигна до Върховния касационен съд /ВКС/

Първото заседание ще се проведе на 24 януари. Делото е образувано по протест и жалби от подсъдимия Живко Мартинов, защитниците му и частния обвинител и граждански ищец Антон Проданов срещу решението от 5 октомври 2021 г. на Апелативния специализиран наказателен съд, съобщиха от пресцентъра на съда, предаде БТА.

Специализираният съд призна Мартинов за виновен в това, че в периода от февруари до ноември 2011 г., с цел да набави за себе си имотна облага, принудил Проданов чрез заплашване, изразяващо се в отправяне на закани, да извърши нещо противно на волята му - да му предостави един тон суров суджук на стойност 8870 лв., като с това му причинил имуществени вреди в размер на 7070 лв. Подсъдимият получи условна присъда, като беше оправдан за това да е принудил Проданов да предостави 30 кг филе "Елена" на стойност 230,40 лв. и 30 кг телешка пастърма на стойност 407,40 лв. Апелативният спецсъд измени присъдата, като отмени оправдателната ѝ част.

В жалбата до ВКС подсъдимият и адвокатите му настояват за оправдателна присъда, намаляване на наказанието или отмяна на решението на Апелативният спецсъд и връщане на делото. Те посочват още, че по делото са били допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, нарушения на материалния закон и явна несправедливост на наложеното наказание.

Частният обвинител и граждански ищец по делото настоява за отмяна на присъдата в оправдателната ѝ част, увеличаване на наказанието и да бъде уважен гражданският иск срещу подсъдимия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари