Вицепремиерът на Русия: 4000 долара за 1000 куб. метра газ? Може и още

0
Русия е най-големият доставчик на енергийни ресурси за световните пазари, посочи още той
Русия е най-големият доставчик на енергийни ресурси за световните пазари, посочи още той Снимка: БГНЕС / Архив

"Очевидно е, че без руски въглеводороди пазарите на газ и петрол ще се сринат"

Това заяви  вицепремиерът на Русия Александър Новак, който преди години заемаше поста на енергиен министър, предаде bTV, позовавайки се на ТАСС

Русия е най-големият доставчик на енергийни ресурси за световните пазари, посочи още той и допълни, че увеличаването на цените на енергийните ресурси може да бъде абсолютно непредвидимо.

Цената на газа в някои моменти достигна 4 хиляди долара за хиляда кубически метра.

И това всъщност не е границата. Тъй като нивото на газа в подземните газови хранилища(в Европа – бел. ред.) в момента е на 26% от пълния обем, а миналата година беше 30,6%.

На 7 март цената на синьото гориво достигна 345 евро на мегватчас или около 3,6 хил. долара за 1000 куб м. В момента котировките са около 1110 долара на 100 куб. м.

Новак подчерта, че въпреки покачването на цените и недостига на енергийни ресурси, Европейският съюз отказва да пусне "Северен поток 2" под натиска на САЩ в ущърб на европейските потребители.

„Дори и сега, на фона на тежката геополитическа ситуация, ние продължаваме да доставяме газ на европейските потребители в съответствие със заявленията и договорите, като използваме украинската газопреносна система в съответствие с договора до 2024 г.“, добави той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари