Икономист: Възможна е цена от 5 лева за литър гориво

0
Колкото повече продължават санкциите, толкова повече ще расте и цената, обясни Михаил Кръстев
Колкото повече продължават санкциите, толкова повече ще расте и цената, обясни Михаил Кръстев Видео: NOVA

Гърция пък държи рекорда за най-скъпо гориво на Балканите - бензинът надхвърля 4 лева/литър, а дизелът е 3,52 лв.

Настоящите цени на горивата са едни от най-високите в Европа спрямо стандарта на живот. Това сочи германско проучване, предава NOVA.

В Турция горивото остава най-евтино - 2,34 лева за литър бензин и 2,64 за литър дизел.

Гърция пък държи рекорда за най-скъпо гориво на Балканите - бензинът надхвърля 4 лева/литър, а дизелът е 3,52 лв. Според икономиста Михаил Кръстев цените зависят от веригите на доставки на гориво и начинът им на набавяне, затова цените са еднакви в голяма част от страната заради липсата на диверсификация.

"Данъчните ставки и конкуренцията предопределят различните цени в Гърция. България е с едни от най-ниските цени на горивата. 4 лева за литър гориво е напълно възможно и у нас, 5 лева също. Колкото повече продължават санкциите, толкова повече ще расте и цената", обясни той. И допълни, че това би било възможно, ако бъде въведена забрана за руски петрол и газ, а тогава цените за барел ще достигнат 180 долара - 70% ръст от настоящата цена.

По думите му в заложените от ЕС планове като Зелената сделка са предвидени различни акцизи и облагане в горивата на дребно, които дори без пандемията щяха да повишат цената на горивата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    5
    Ее
    Човек като се замисли само цена от 5,05 лв. за литър би приличала повече като S.O.S. Тогава от ЕС ще трябва да ни субсидират и подпомагат нас обикновените хора като зареждаме по бензиностанциите.
  • 3
    4
    Тери Пратчет
    "А бяха времена в които истинските мъже бяха мъже, а жените бяха жени". А бяха времена в които изнасяхме жито за Русия. Защото тя произвеждаше само цвекло. А после им наложиха санкции. И взеха да произвеждат.
  • 4
    3
    до 2
    Ще те поправя. Пряко изнася около 30% от зърното в света, а останалите 70% се правят с руски торове. Около 40 % от дизела в САЩ е директно руско производство, а колко от останалите 60% се правят с руски нефт е неясно... да не продължаваме, а да се молим тази криза да приключи максимално бързо, защото пак сме заложили на неправилния кон и ни чакат тежки дни защото сме тъпи и избираме някакви дебили да ни управляват.
  • 7
    2
    до 1
    А без реколта следва хуйня. Оказва се, че Русия е изхранвала със зърно почти половината свят.
  • 13
    1
    Де да знам
    И защо да не е възможна цена и 10 лева за литър? То нефтонаходищата в света си имат капацитет, дебит. Не, че ще свършат, но на ден добиваш еди-колко-си-барела и до там. Спираш нефта от 1/6-та от световната суша и воалла - горивата скачат. Виж, с природния газ ще е голямата хуйня. Щото не е просто гориво, а суровина. Без метан няма водород, а без водород няма амоняк, а без амоняк, няма азотни торове. За калиевите и фосфорните да не отварям дума. А без торове, няма реколта. А без реколта .... хайде да си замълча.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари