Витамин С не лекува всичко!

0
Аскорбиновата киселина се оказва безполезна при остра респираторна инфекция, при пневмония и при коронавируса
Аскорбиновата киселина се оказва безполезна при остра респираторна инфекция, при пневмония и при коронавируса

Всеки от нас, особено в детството, е бил “третиран” с народни средства и методи при простуда

 И сега прибягваме до тях: наблягаме на чесън, на лимони и портокали, а при кашлица си налагаме синапени лапи, или си приготвяме “чудото-лекарство” ряпа с ароматен мед. Има много народни средства, които помагат, особено от гледна точка на профилактиката. Но става ясно, че някои от най-популярните могат да навредят.  За тях разказва познатият на нашите читатели руски терапевт от висша категория, д-р Алексей Водовозов - токсиколог, пише zdrave.to

Витамин С

Ако отворите интернет и потърсите какво следва да приемате при остра респираторна вирусна инфекция, то навсякъде като първа препоръка ще е приемът на витамин С. Но защо да обвиняваме интернет, като дори лекарите в медицинските центрове изписват аскорбинова киселина. А в детството ни какво преди всичко е купувала мама, когато се простудим? Естествено, лимони и портокали. Защото се смята, че витамин С повишава имунитета, а също така ускорява оздравяването. 

„Увлечението към витамин С произтича и се разраства след грешните представи на носителя на Нобелова награда по химия Лайнъс Полинг за влиянието на аскорбиновата киселина върху човешкия организъм - обяснява д-р Водовозов. - Между другото, Лайнъс Полинг е носител на още една Нобелова награда, този път – за мир. Но резултатите от клиничните изследвания единодушно са против твърдението, че витамин С лекува всичко. Освен, разбира се, против скорбут, което заболяване всъщност се изразява в авитаминоза по отношение именно на аскорбиновата киселина.” 

Според специалиста учените действително са искали да изяснят дали не са пропуснали толкова евтино и невероятно ефективно средство, изцеляващо буквално от всичко. И започнали на провеждат изпитвания на витамин С по отношение на работоспособността стотици пъти в различни ситуации. Резултатите, които получили, съвсем не ги очаровали:

Аскорбиновата киселина се оказва безполезна при остра респираторна инфекция, при пневмония и при коронавируса

• „Така например, в един от т.нар. кохрейновски обзори (Кохрейн е международна организация, изучаваща ефективността на лечебните методи с помощта на доказателствената медицина) било установено, че витамин С не понижава честотата на острите респираторни вирусни заболявания, затова няма смисъл да се приема с такава цел,  пояснява д-р Водовозов. – Единственият ефект, който, между другото, е много слаб, се наблюдава при хора, занимаващи се с тежък физически труд.” 

• В друг кохрейновски обзор целенасочено изучавали ефекта на този витамин по отношение на пневмонията. И тук не открили абсолютно никакъв ефект за всички категории пациенти нито по отношение на профилактиката, още по-малко по отношение на лечението.

• „И сега при коронавирусната пандемия едва ли не веднага започнаха да съветват да приемаме аскорбинова киселина в хипердози - напомня терапевтът. - Но и при Ковид витамин С се оказа безполезен, което вече е доказано (сами можете да се убедите в това, ако си направите труда да се запознаете с изследване на тези тема в популярното издание European Journal of Clinical Nutrition), допълва той.

„Много е важно да се има предвид фактът, че витамин С става вреден, ако се приема дълго време в големи дози – от 7 грама и нагоре на седмица - отбелязва д-р Водовозов. - Такъв безразборен прием на аскорбинова киселина може да доведе до появяване на камъни в бъбреците, тъй като се променя рН на урината”, уточнява той.

Всичко казано дотук съвсем не означава, че трябва да се откажете от приема на витамин С при простуда. В малки дози, по 100, до 250 мг, може да се използва за приготвяне на топло питие. Ще ви бъде много по-вкусно от обикновена вода, отколкото топло питие с вкус на лимон. Освен всичко друго - нито лимонът, нито портокалът, са „шампиони” по съдържание на витамин С. В червения пипер се съдържа много повече от него.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари