Първи случай на комбинирания ковид щам Deltacron

0
Според анализа на генетичния код на Deltacron, неговият "гръбнак" произлиза от варианта Delta, докато неговият шип - частта от вируса, която се прикрепя към човешките клетки - е от Omicron
Според анализа на генетичния код на Deltacron, неговият "гръбнак" произлиза от варианта Delta, докато неговият шип - частта от вируса, която се прикрепя към човешките клетки - е от Omicron

Учените за първи път предоставиха солидни доказателства за щам на новия коронавирус, който комбинира вариантите Delta и Omicron, но не вярват, че това представлява причина за безпокойство

Докато за разпространяването на така наречения вариант Deltacron само се подозираше в няколко страни, вирусолозите от Института "Пастьор" (L'Institut Pasteur) в Париж представиха пълната му геномна последователност във вторник в международната база данни за covid, GISAID, което означава, че е официално потвърден като вариант, предаде днес британското издание inews.

Случай на Deltacron е открит в Соасон, Северна Франция, а има подозрения за още случаи в Дания и Холандия, поясни Dir.bg

Но учените подчертават, че сега в човешката популация има значителен имунитет срещу двата варианта, така че няма причина да се смята, че комбинираният щам ще "надвие" ваксините.

Нещо повече, случаят в Соасон е проследен до януари, което означава, че би се развил досега, ако беше взел връх - по начина, по който Omicron го направи през ноември и декември.

Според анализа на генетичния код на Deltacron, неговият "гръбнак" произлиза от варианта Delta, докато неговият шип - частта от вируса, която се прикрепя към човешките клетки - е от Omicron.

На 7 януари вирусологът Леондиос Кострикис обяви по местна телевизия, че неговата изследователска група в Кипърския университет в Никозия е идентифицирала няколко генома на SARS-CoV-2, които включват елементи както от вариантите Delta, така и от Omicron, писа на 21 януари писание "Нейчър" (Nature).

Наречен от тях Deltacron, Кострикис и неговият екип качиха 25 от РНК последователностите в GISAID същия ден и още 27 няколко дни по-късно. На 8 януари изданието за финансови новини Bloomberg подхвана историята и Deltacron стана международна новина.

Отговорът на научната общност беше бърз. Много специалисти декларират както в социалните медии, така и пред пресата, че 52-те последователности не сочат към нов вариант и не са резултат от рекомбинация - генетичен обмен на информация - между вируси, а вместо това вероятно са резултат от замърсяване в лабораторията, съобщи през януари "Нейчър".

"Няма такова нещо като "Deltacron", туитна на 9 януари Крутика Купали, член на техническия екип за COVID-19 на Световната здравна организация, базиран в Медицинския университет на Южна Каролина в Чарлстън. "#Omicron и #Delta НЕ са образували супер вариант.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари