Високото кръвно може да е причинено от липса на цинк

0
Недостигът на цинк затруднява работата на бъбреците, което предизвиква задържане на натрий в тялото
Недостигът на цинк затруднява работата на бъбреците, което предизвиква задържане на натрий в тялото

Високото кръвно е от водещите рискови фактори за сърдечносъдови заболявания.

У нас около 1,5 млн. души страдат от хипертония.

Промяната в начина на живот е най-съществената част от терапията за справяне с проблема, предава БТА. Според ново проучване причина за развитие на хипертония може да е недостигът на цинк. Липсата му затруднява работата на бъбреците, което предизвиква задържане на натрий в тялото, а високите нива на натрий повишават кръвното налягане.

Изводите на екип от учени, публикувани в “Американския журнал по физиология - физиология на бъбреците”, се базират на изследване върху мишки. Тези, които са били подложени на диета с по-ниски нива на цинк, развиват хипертония.

За да разберат дали има връзка между цинка и високото кръвно, разделили мишките на две групи. Едната получавала храна, осигуряваща достатъчно дневно количество цинк. Очаквано, съвсем скоро кръвното им налягане се нормализирало.

Откритието е стъпка напред към овладяване на болестта и разработване на по-ефективни терапии.

“Разбирането на механизмите, чрез които дефицитът на цинк допринася за нарушаване на регулацията на кръвното налягане, може да има важен ефект върху лечението на хипертонията при хронично заболяване”, смятат учените.

Осигуряването на разнообразна и питателна храна е добър начин да се предпази човек от цинков дефицит. Богат източник на цинк са яйца, сирене, риба, спанак, бадеми, орехи, тиквени, слънчогледови и сусамови семена, червено месо, с което обаче трябва да се внимава, и др.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари