Виртуална разходка сред омайната красотата на Ботаническата градина в Балчик

12
Насладете се на приказната феерия от цветове
Насладете се на приказната феерия от цветове Видео: БТА

До 10 дни ще настъпи пикът на цъфтежа на пролетните цветя в Университетската Ботаническа градина в Балчик.

Очаква се там да разцъфтят повече от 50 000 лалета от над 90 сорта, разказа пред БТА Мариана Димитрова, ландшафтен архитект.

Към момента има цъфнали около 15 сорта средноранни лалета, най-ранобудните от които разтвориха чашки в средата на март. Лехите с изключително красивите божуровидни лалета през тази година са попълнени с нови представители, продължава подновяването на растенията от сорта папагалови лалета.​

Цветната палитра на лалетата в градината се допълва и от 12 сорта зюмбюли, 17 сорта нарциси и над 10 000 други луковични растения. Невероятната красота на цветните килими обаче не може да бъде видяна на живо от редовните посетители. Заради епидемията на коронавируса посещението на туристи е преустановено.

История

Университетска Ботаническа градина в Балчик е създадена през 1955 г. от акад. проф. Даки Йорданов, ректор на СУ „Св. Климент Охридски”. Днес тя се простира на площ от 194 дка и разполага с растителни колекции с над 4900 вида, които се увеличават непрекъснато. Наложила се е като важен туристически обект. Наред с това тя е паметник на културата и защитена местност.

В Университетска Ботаническа градина исторически и функционално са обособени три части:

Парк

Той е изграден като ландшафт по времето на румънската кралица, понастоящем Групова недвижима културна ценност - паметник на градинското и парково изкуство.

Градина Разсадника

Тя е проектирана и изградена за посещения от хора с увреждания. На площ от 0,7 ха посетителите могат да видят красотата на сезонните цветни композиции, алпийски кътове, водни площи, кактуси и сукуленти, в легла от типичен балчишки камък. Изграждането на алейната мрежа е съобразено с изискванията за достъпна обществена среда. В специален кът незрящите хора могат да се докоснат до различни на допир растителни видове, които са описани с брайлово писмо.

Защитена местност

През 2005 г. територията на Ботаническата градина е обявена за Защитена местност – характерен ландшафт, създаден от хармоничното съжителство на човека и природата. Специалисти и любители могат да наблюдават естествените екосистеми и да оценят богатото биоразнообразие на региона.

Бодлива екзотика

Най-голяма забележителност в Ботаническата градината е постоянната експозиция от кактуси и сукуленти. Посетителите могат да се насладят още на едроразмерните кактуси на открито, както и на къта със зимоустойчиви кактуси. Интересни са и екзотичните видове древното гинкго, метасеквоята, бонбоненото и каучуковото дърво, каменния дъб, едроцветната вечнозелена магнолия и други.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари