Виновният поглед на кучето всъщност не изразява вина

0
Този поглед изразява едно друго чувство, често срещано
Този поглед изразява едно друго чувство, често срещано

Всеки собственик на куче познава онзи поглед на четириногия си приятел, който подсказва, че е направил нещо, което не е трябвало.

Може би се е изходило на пода. Може би е разкъсало любимата ви възглавничка на любимото ви кресло, или пък е изцапало килима.

Ходът на събитията обикновено следва следната логика: кучето ви е било оставено само, направило е нещо, което не е трябвало /нещо, което знае, че не трябва да прави/, и когато бъде повикано, лицето му просто казва всичко. Вероятно вие вече казвате "Не! Лошо куче! Лошо куче!" или нещо подобно, пише iflscience.com, цитиран от framar.bg.

Истината е, че погледат на кучето ви не издава вина. Той изразява едно много по-често срещано и не толкова сложно чувство: страх.

Това заключение е основано на проучване, извършено през 2009 г. от учения, който изследва поведението на кучетата. Д-р Александра Хоровиц. Проучването й се фокусира върху концепцията за това как хората интерпретират емоциите на кучетата, през погледа на човешките емоции. Или по-простичко казано: хората са склонни да бъркат чувствата на кучетата, защото ги сравняват с човешките. "Виновният" поглед е пример за това.

А погледът наистина може да се определи като виновен: кучето се свива, показвайки бялото на очите си, докато гледа към вас. Може би ушите му залепват назад към главата му, то се прозява или облизва въздуха. Всички тези признаци говорят за страх, който ние разчитаме погрешно като вина. Кучето просто се страхува, че ще бъде мъмрено.

"Изглежда невероятно, че те имат същия начин на мислене като нас, заради наистина различните им мозъци, но в повечето случаи кучешките мозъци са по-близки до нашите, отколкото различни," казва д-р Хоровиц.

Първата част от това твърдение е особена важна – концепцията за "мисленето за мисленето" позната понякога като "изпълнителна функция" – защото това означава, че кучетата не са способни да разсъждават по миналите си действия и да решат, че нещо е нередно.

"Съществуват някои изследвания, които показват, че някои животни планират бъдещето и запомнят определени епизоди от миналото," казва Хоровиц. "Но за кучетата все още няма много доказателства. Което не означава, че не го правят, но е трудно да се правят експерименти по въпроса."

Кучетата разбира се имат спомени, но мисленето за тези спомени по същия начин като за човешките, е погрешно. Поради тази причина следващия път, когато кучето ви направи беля и ви погледне с ОНЗИ поглед, знайте, че той не означава осъзната вина, а просто страх.

Източник: framar.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари