Виктор Орбан спъна новите санкции на ЕС срещу Русия

2
Новите санкции срещу Русия се отлагат
Новите санкции срещу Русия се отлагат Снимка: Getty Images

Новите санкции срещу Русия се отлагат

Новите санкции на ЕС се отлагат, тъй като унгарският премиер Виктор Орбан все още се противопоставя. Срещата на посланиците на ЕС, която трябваше да даде официалната зелена светлина на шестия пакет от санкции, завърши с провал.

Унгария блокира днес приемането на петролното ембарго и договорените нови европейски санкции срещу Москва, настоявайки за изваждане на главата на Руската православна църква патриарх Кирил от черния списък на Европейския съюз, посочиха няколко дипломатически източници, цитирани от Франс прес.

"Патриархът се смята за дългогодишен съюзник на президента Владимир Путин и се превърна в един от основните поддръжници на руската военна агресия срещу Украйна", се посочва в предложението за санкции, внесено на страните-членки.

Лидерите на 27-те държави членки от ЕС, които се събраха на среща на върха на 30 и 31 май в Брюксел, постигнаха споразумение за намаляване на вноса на руски петрол с около 90 процента до края на годината, за да преустановят финансирането на руската инвазия в Украйна. Това ембарго е ключова мярка от шестия пакет санкции на ЕС, който предвижда разширяване на черния списък на ЕС до около 60 лица, включително главата на Руската православна църква патриарх Кирил, а също и изключването на три руски банки от международната финансова система Суифт, включително основната финансова институция на страната банка "Сбербанк".

За европейските санкции е необходимо единодушие и унгарският премиер Виктор Орбан даде съгласието си за този нов пакет от санкции, който трябваше да бъде финализиран днес по време на среща на постоянните представители преди публикуването му в официалния вестник на ЕС и влизането му в сила. В момента се провеждат консултации с Будапеща в опит да се преодолее съпротивата на Унгария, каза дипломатически източник.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари