ВИК - Русе ще започне разкопаването на улиците през лятото

1
Общината е поставила условие камионите да се мият, за да не разнасят калта из града
Общината е поставила условие камионите да се мият, за да не разнасят калта из града

Общината е поставила условие камионите да се мият, за да не разнасят калта из града

До средата на 2022 г. Русе ще бъде разкопан заради големия проект на ВиК за подмяна на канализацията. Ще бъдат засегнати около 130 улици в града. Това очаква и почти всички улици в кварталите „Средна кула“ и „Долапите“, съобщи зам.-кметът по устройство на територията Магдалина Илиева, цитирана от Русе Медиа.

За момента ВиК има сключен договор за строителството само за двата квартала. До края на февруари се очаква проектите да бъдат предадени за одобрение в общината и в средата на март там да започнат изкопните дейности. За Русе обаче все още няма сключен договор, тъй като обществената поръчка се обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията. Предвижда се в града работата да започне в средата на годината.

От общината са поискали от ВиК проектът да бъде разделен на етапи, за да има минимално неудобство за придвижването на гражданите. Не трябва да се ремонтират едновременно няколко съседни улици. За всяка улица ще се създава временна организация на движението и ще има промени в транспортната схема. Общината е поставила условие камионите да се мият, за да не разнасят калта из града.

Администрацията, въпреки че не е възложител на проекта, ще отдели специалист, който да се занимава само с ремонта и да следи как се изпълнява. Със същата задача ще бъде ангажиран и пътен инженер.

Идеята е улиците, които ще бъдат разкопани, да се асфалтират изцяло след края на ремонта, а не да останат с кръпки. ВиК трябва да асфалтира отново участъка, където е копано, но според местната власт е по-добре да има цяла обновена улица, включително с подменени подземни комуникации.

Според предварителните изчисления ще са нужни около 6,5 млн.лв. без ДДС за цялостното преасфалтиране, които общината в момента търси да осигури.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари