Вестник "Известия": Руските дистрибутори на електроника замениха долара и еврото с "меки" валути

1
Почти всички преводи от руските компании са направени в китайска или индийска валута
Почти всички преводи от руските компании са направени в китайска или индийска валута

Почти всички преводи от руските компании са направени в китайска или индийска валута

Вносителите на електроника в Русия почти са заместили долара и еврото при разплащанията си с чуждестранни дистрибутори с "меки" валути, предаде в. Известия, цитиран от ТАСС и БТА. Печатното издания се позовава на "управител в един от производителите на електроника".

Източникът е посочил още, че почти всички преводи от руските компании са направени в китайска или индийска валута.

Това се случва на фона на спрените официални доставки до Русия от редица производители от САЩ, Япония, Европа и др.

Представители на вносителите са посочили, че 99 на сто от случаите "използваме рубли, юани, дирхам (най-вероятно се посочва валутата на Обединените арабски емирства - бел. ред, (виетнамски - бел. ред.), донг" и др.

Това има своите предимства, допълват търговците, тай като "няма рискове за проследяване на пратките, няма банки кореспонденти от неприятелски страни, като е възможно да се намали и броят на посредниците при доставките".

От дистрибутора "диХаус" (diHouse) посочват пред "Известия", че отказът от употребата на еврото и долара позволява получаването на по-интересни предложения за конвертиране при извършване на плащания. В този случай печелят както продавачът, така и купувачът - по-малко разходи са включени в крайната цена на продукта.

От ЕмТиЕс (MTS) заявяват пред вестника, че не са изоставили долара и еврото, но използват и други валути, като юана. От "Ем.Видео-Елдорадо" (М.Video-Eldorado) казват за изданието, че покупките на компанията се извършват в рубли, юани, дирхами и други "меки" валути.

Според един от събеседниците на "Известия" някои руски финансови институции в края на 2023 г. са започнали да предлагат посредничество за сетълменти с чуждестранни контрагенти в криптовалута, но според запознати по-големите дистрибутори едва ли скоро ще предприемат подобен ход заради липсваща законодателна рамка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари