Веселата баба Мика, която събра овациите

3
Желязната лейди на КТ “Подкрепа” се превърна в любим образ от новия парламент
Желязната лейди на КТ “Подкрепа” се превърна в любим образ от новия парламент Снимка: Велислав Николов/24 часа

С внушителна експертиза, здрави нерви и чувство за хумор тя се впуска в нов бой

Този път от депутатското място, което през годините силно критикуваше

Конкуренцията има цял институт за анализи, ние имаме Мика Зайкова. Казват, че думите са на дългогодишния шеф на КТ “Подкрепа” д-р Константин Тренчев. И са изречени за Мика Зайкова. Същата, която в четвъртък на 79 години води първото заседание на новия парламент и събра немалко овации. А хората пощуряха по “веселата баба Мика”, пише 24 часа.

Никой не си спомня кога и как Зайкова е дошла в синдиката. За работилите и работещите в него тя като че винаги е била там. С внушителна експертиза. Със здрави нерви и неподражаемо чувство за хумор дори в най-напрегнатите ситуации. Иначе годината, в която започва работа в КТ “Подкрепа” според официалната ѝ биография, е 1994 г. Остава като икономически съветник на президента на синдиката Константин Тренчев цели 23 години. През това време тя е защитавала правата на работниците пред 13 правителства, като пет от тях са служебни. И няма финансов или социален министър, който да не е страдал от острия изказ на Мика Зайкова, когато защитава интереса на работещите.

Достолепната днес дама има дар слово, чувство за хумор и лесно се вписва в различни общности.

Казват, че когато е имало проблем с финансите на синдиката, е имало цели месеци на работа и без заплащане.

Самата тя за себе си смята, че парите не трябва да бъдат самоцел, а само да осигуряват базата на живота. Което изобщо не ѝ пречи да води битки за това хората на труда да си получават изработеното. Зад гърба ѝ са множество заседания на кръгли маси, на тристранки, работни групи. Участвала е в изработването на не един и два колективни трудови договора, които да защитават правата на хората. Казват, че заради това тя усилено се занимавала и с право, а не само с финансовата им част, защото разбрала, че клаузите трябва да са издържани, за да оцелеят и в съда. Не е пропускала стачка или просто вълнения, които преди 2000 г. бяха почти ежедневие.

Казват също, че с коравия си характер, Мика си е спечелила уважението и на най-суровите федерации в “Подкрепа” - като миньорската например.

И че само тя се осмелявала да им се накара, ако види, че грешат

Въпреки многото напрегнати и дори отровни ситуации на протести, стачки, преговори и разговори, няма свидетели на това Мика да си изпусне нервите и да започне да крещи. Напротив, историята помни как след телевизионно участие се наложи Зайкова да разтървава президента на КНСБ Пламен Димитров и икономиста Владимир Каролев.

Мика Зайкова е честен човек, с чувство за хумор, който има своите политически пристрастия, но не робува на господари. И дори хората, дето не уважаваме икономическите ѝ познания, я харесахме. Разнообразие е да видиш подобен персонаж на най-високата трибуна”, отдаде дължимото на Мика Зайкова Каролев в четвъртък, когато тя откри 45-ия парламент. Двамата изповядват коренно различни икономически идеи и нерядко са влизали в остри сблъсъци в телевизионни студиа.

Колкото и да не търси конфликти и да държи на консенсуса, Зайкова знае, че понякога трябва да се тропне по масата, за да може един закон да е добър. Самата тя казва, че овладява гнева си с класическата рецепта “Брой до 10 и дишай дълбоко”. Когато разговорите съвсем зациклят и никой не вижда полезен ход, Мика първа предлага- “Да решим това утре на свежа глава, без емоции”.

Желязната лейди на КТ “Подкрепа” е толкова отдадена на това, което върши, и толкова корава,

че освен най-близките ѝникой друг не е разбрал, че е починал нейният съпруг.

Нещо повече, ден след погребението му тя участва в телевизионен дебат. Никой така и не разбира кога и как синът ѝ Михаил заминава за САЩ и повече не се връща в България, въпреки че раздялата е болезнена.

Днес Мика обожава внучката си Джойс, снаха си Кароли Карлсън и всяка година поне по веднъж лети зад океана, за да прекара известно време с тях.

Малкото си свободно време тук Мика продължава да запълва с четене, писане, музика, разговори с приятели. Никой никога не я е чул да се оплаква от каквото и да било, дори от самота.

Казват, че Слави Трифонов бил впечатлен от нейната комуникативност и чувство за хумор

и започнал да я кани в своите предавания още преди три години.

Познанството им пък датирало още от времето, когато Трифонов прави концертите си “Пътнико виден, пътнико off”. Тя е от малкото хора, които им дават кураж да започнат битката и да я продължат. А когато разбрал за внушителната ѝ експертиза по икономически, финансови, правни и социални въпроси и решил да прави партия, ѝ предложил място в листите си.

Професионалният ѝ стаж тръгва от ТЕЦ “Марица изток”, където е дежурен инженер. После е проектант в “Заводпроект”. Била е експерт в Министерството на химията, а после и началник на управление в Министерството на промишлеността.

През последните години продължи да критикува властта. В едно от интервютата си обясни, че българите страдат, защото ги управляват невежи.

“Абсолютно некадърни хора, на всичкото отгоре корумпирани и много алчни, които в името на собственото си благоденствие не могат да отстояват националните интереси”, смяташе допреди време Зайкова.

През годините тя неведнъж е критикувала депутатите, че взимат прекалено високи заплати.

От четвъртък тя вече е от другата страна - на законотворците. А първата ѝ роля на председател на Народното събрание я превърна в звездата на пленарната зала. За няколко часа успя да развесели цялата зала със самоирония, не липсваха и гафове, които тя отново успя да тушира с весели оправдания. В интернет се завъртя меме със смеха ѝ.

През годините Зайкова се бореше за по-високи пенсии и доходи. Неведнъж е показвала несъвършенствата в системата.

Не успя да удържи и духа си на синдикалист и на първото заседание на 45-ия парламент

“Нима не сме най-бедните? Нима България не е страната с единствена минимална заплата под 400 евро? Нима нямаме 8,1% разлика между бедни и богати? Айде да си говорим истината!”, скара се тя на депутатите от ГЕРБ заради възмущението им от думите на Мая Манолова, че България е станала най-бедната страна в Европа.

Всичко това я превърна в любимка, а фейсбук цял ден преливаше от коментари за “веселата баба Мика”.

Ясно е, че тя познава проблемите добре - и в икономиката, а и в социалната сфера. Сега ще трябва да приложи целия си опит и желязна воля, за да покаже, че може да е и добър политик, а не само синдикалист. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В живота има много безсмислени неща. Например, реклама на ракия.

Харесай Дунавмост във Фейсбук