Великобритания ще разследва Google и Amazon за фалшиви отзиви

1
5-звездната система за оценяване от потребителите е добре известна, и малко или много всички ние я вземаме предвид
5-звездната система за оценяване от потребителите е добре известна, и малко или много всички ние я вземаме предвид

Органът за защита на конкуренцията и пазарите на Обединеното кралство заяви в петък, че стартира проучване за фалшиви ревюта в платформите на Amazon и Google, за да види дали компаниите са нарушили потребителското законодателство, като не са предприели достатъчно действия за защита на купувачите и предоставяне за обективна информация.

Новата проверка от страна на антитръстовия надзорен орган идва след първоначално разследване, заведено през май 2020 г., пише Kaldata.com.

Фалшивите и подвеждащи отзиви могат да променят рейтинга на определени продукти и бизнеси, а 5-звездната система за оценяване от потребителите е добре известна, и малко или много всички ние я вземаме предвид, когато правим онлайн проучване за продуктите и услугите, които ни вълнуват.

Притесняваме се, че милиони онлайн купувачи могат да бъдат подведени, като четат фалшиви отзиви и след това харчат парите си въз основа на тези препоръки“, заяви главният изпълнителен директор на британския регулаторен орган СМА Андреа Кочели в прес съобщение.

По същия начин просто не е честно, ако някои фирми могат да фалшифицират петзвездните отзиви, за да дадат на своите продукти или услуги по-добър имидж, докато спазващия закона бизнес губи от това.“

Ако разследването на СМА установи, че Amazon и Google са нарушили потребителското законодателство, агенцията може да предприеме юридически санкции срещу компаниите, като мерки за последващо разпространяване на фалшиви отзиви, като дори може да се стигне и до съдебни действия. Петзвездните отзиви на бизнеси в Google се появяват в резултатите от търсенето и услугата Карти на компанията, която показва оценки на близките бизнеси.

Проблемът с фалшивите отзиви в Amazon също е широко разпространен. По време на разследването, модерацията на Facebook се е наложило да премахне 160 000 групи, които са предлагали възстановяване на заплатените суми за стоки или други възнаграждения на потребителите, в замяна на положителни отзиви в Amazon.

Групите във Facebook могат да бъдат ефективни в това да позволят на търговците да манипулират рейтинговата система на Amazon, като бързо натрупват положителни отзиви.

Представител на Amazon заяви в имейл, че компанията отделя „значителни ресурси“, за да спре появата на фалшиви отзиви в платформата си и ще работи със СМА по елиминиране на проблема. По-рано този месец гигантът в електронната търговия обвини социалните мрежи за разпространението на фалшиви отзиви в платформата си, като заяви, че именно те позволяват на търговците да се снабдяват с фалшиви отзиви за продуктите си.

В нашите строги политики ясно се посочва, че оценките трябва да се основават на реалния опит на потребителя и когато открием нарушения на правилата, ние предприемаме действия – от премахване на злоупотребяващо съдържание до деактивиране на потребителски акаунти“, заяви представител на Google в имейл съобщение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари