Великобритания се отказа да отваря училищата на 4 януари

1
Министрите отстъпиха заради протестите на местните власти, както и на профсъюзите
Министрите отстъпиха заради протестите на местните власти, както и на профсъюзите Снимка: EPA-EFE

Гърция затяга сериозно мерките заради коронавируса, съобщи ТАСС.

От 3 януари до 11 януари всички дейности в сферата на услугите, които постепенно бяха разрешени до Коледа, ще бъдат затворени, съобщава правителственият говорител Стелиос Пецас. Спират да работят обекти като книжарници, фризьорски салони, сервизи за автомобили, както и търговските обекти за продажба на стоки на дребно след заявка. Въведена е и забрана за излизане от домовете от 21 до 5 часа, като изключения има за хората, които ходят на работа и нуждаещите се от медицинска помощ. Църквите остават затворени, за Богоявление няма да се отслужват водосвети.

Заради високия процент на новозаболели от Covid-19 във Великобритания, правителството на Острова реши началните училища в Лондон да останат затворени до началото на новия срок, съобщава BBC. За четвърто поредно денонощие регистрираните случаи на коронавирус в страната надхвърлят 50 000.

Първоначалните планове на управляващите бяха част от училищата да отворят на 4 януари, а затварянето им да бъде крайна мярка, но заради ситуацията с пандемията и протестите на местните власти, както и на профсъюзите, министрите отстъпиха. Това значи, че повече от милион начални ученици ще се обучават онлайн от вкъщи. Уязвимите деца и тези, които изискват специални грижи, ще продължат да посещават учебни заведения.

Страната влезе в първия ден на 2021 година с 53 285 заразени и 613 смъртни случаи. Една от жертвите е 8-годишно момче.

Новият щам на вируса, който се разпространява много бързо, както и отсъствието на част от персонала, усложняват здравната криза. От ръководството на националното здравеопазване предупредиха, че следващите няколко седмици ще бъдат изключително трудни за болниците.

Лекарите предупреждават хората да приемат сериозно ситуацията и да следват разпоредбите, за да защитят здравеопазването.

Местната власт в Токио ще поискат от японското правителство да обяви отново извънредно положение заради увеличаването на новите случаи с КОВИД-19. Той съобщи днес вестник "Никей". Столичният губернатор Юрико Коике ще отправи искането си на среща днес следобед с министъра на икономиката Ясутоши Нишимура, пише изданието, като се позовава на няколко източника.

Премиерът Йошихиде Суга отхвърля призивите за налагане наново на извънредно положение, каквото бе обявено през април през първата вълна на пандемията. На 31 декември новозаразените с коронавируса в Токио бяха рекордните 1337.

Здравните власти в Южна Корея обявиха днес, че в столицата Сеул и околностите се въвеждат безпрецедентни правила за социално дистанциране. Новата мярка, която включва забрана за събирането на повече от четири човека на едно място, ще е в сила до 17 януари. Вчера в Южна Корея бяха регистрирани нови 824 случая с коронавирус, а в четвъртък броят им беше 1029.

Броят на потвърдените случаи с коронавирус в Германия се е увеличил за последното денонощие с 12 690 и е достигнал 1 755 351. Това сочат огласени днес данни на Института за заразни болести "Роберт Кох", предаде Ройтерс. Починалите с диагноза КОВИД-19 в страната през изтеклите 24 часа са 336 и общият им брой от началото на пандемията вече възлиза на 33 960.

Над 2500 души са взели участие е незаконно рейв парти във Франция, докато страната продължава да се бори с разпространението на коронавируса, предаде Би Би Си. Купонът започнал в четвъртък в склад край Рен, Бретан, и все още продължава. За него пристигнали и голям брой чужденци – британци и испанци. Участниците влезли дори в сблъсъци с полицията, която се опитала да сложи край на партито. Поне трима служители на органите на реда са пострадали, след като купонджиите ги замервали с различни предмети и подпалили кола.

„Местните властите съобщиха, че полицията се опитала да „прекрати събитието, но срещнала яростна съпротива“. Социална дистанция не се спазва, а много от хората спят в колите си преди да се върнат да дансинга, съобщи в. „Монд“. Някои планират да останат до неделя, а други дори до вторник. Франция въведе стриктни правила преди Нова година, включително вечерен час от 20 до 6 часа.

Чехия регистрира 3441 случая на заразяване с коронавирус за последното денонощие, предаде ТАСС, като се позова на изявление на чешкото министерство на здравеопазването. Общият брой на заразените с вируса в Чехия е вече 735 469. Активните случаи са 115 514.

От началото на епидемията в Чехия бяха регистрирани 11 827 смъртни случая от коронавирус.

В Чехия на 27 декември започна кампания за ваксиниране срещу коронавируса. На 5 октомври бе въведен режим на извънредна ситуация, чийто срок изтича на 22 януари. Продължават да действат строги забрани във връзка с вируса, сред които е забраната да се излиза навън през нощта без неотложна необходимост. За нарушителите са предвидени глоби. Максималната сума на глоба за физически лица е 50 хиляди крони (около 1900 евро), а за юридически лица - 3 милиона крони (около 115 хиляди крони). За спазването на ограничителните мерки следи чешката полиция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари