От следващата седмица в Русенско: 50% от паралелките от 5 до 12 клас може да минат на ежеседмична ротация

2
Това обяви Анатоли Станев
Това обяви Анатоли Станев Снимка: Кадър от Nova

"Натовареността на болничните заведения в Русенско, лекуващи пациенти с ковид-инфекция, е висока."

Това съобщи областният управител Анатоли Станев в ефира на NOVA. По последни данни над половината или 57% от леглата за лечение са заети. Въпреки това свободните легла са 167, от които интензивните са 14. „Факт е, че в реанимация свободните легла са по-малко, но според мен и според анализ на ситуацията от екипа ми тази натовареност не се увеличава през последните седмици, т.е. от както е засечен новият вариант на вируса „Омикрон“. Ситуацията е много динамична и в момента около 80% от интензивните легла в област Русе са заети. Това се дължи най-вероятно на факта, че за сега преобладаващи са предходните варианти на заболяването, които често протичат по-тежко, както и че много пациенти от други области се лекуват тук.“, каза Станев.

Преди дни правителството прие и нов план за справяне с пандемията. Ключов индикатор при него е колко са заетите интензивни легла в даден район за планиране. Така Северният централен район, към който влиза и област Русе, се оказва в третия предпоследен етап по заболеваемост.

Според Станев затова в Русенско натовареността на болниците да е по-висока отколкото в съседните области се дължи и на факта, че много пациенти в средно и тежко състояние биват транспортирани в Русе от други областни болници. Тук се лекуват пациенти от областите Разград, Велико Търново и Силистра. Има дори случаи на пациенти от други райони – като Търговище, който попада в Североизточния район за планиране.

Считам, че новообявеният подход ще даде много по-висока предвидимост. Гражданите и бизнесът ще могат много по-лесно да планират ежедневието си. Вярвам, че скоро ситуацията при нас ще се нормализира и по-малко инфектирани с Ковид-19 ще имат нужда от болнично лечение, като същевременно продължителността на хоспитализацията ще бъде и по-кратка.“, сподели още областният управител.

Приоритет в дейността му относно борбата с пандемията няма да бъде само въвеждането на допълнителни мерки, но на фокус ще бъдат осигуряване на максимално покритие за ваксинация, т.е. повече „зелени коридори“ в удобно за желаещите да се имунизират време, а също и провеждането на по-активна информационна кампания, целяща да запознае обществото с това какво причинява инфекцията, както и за ефективността на ваксините. Припомняме, че тази неделя в Русе ще бъде осигурена възможност за имунизация без предварително записване от 11.00 до 15.00 часа в специализирания кабинет на РЗИ, намиращ се на ул. „Байкал“ 12.

Ако ситуацията се усложни и общо за петте области от Северен централен район натовареността на интензивните легла надхвърли 80%, ще се наложи отворени да останат само хранителните магазини, дрогериите, аптеките, оптиките, зоомагазините, банките, пощите, куриерските фирми, застрахователите, доставчиците на платежни услуги и телекомуникационните оператори. Детските градини също ще останат отворени, като училищата ще преминат към обучение от разстояние в електронна среда. Изключение ще има за децата от първи до четвърти клас, като не се допуска смесване на ученици от различни паралелки. Идеята е да няма такива рестрикции каквито помним в началото на пандемията и същевременно новите мерки, които ще се въвеждат на областно и регионално ниво да бъдат много по-гъвкави и тяхната продължителност да бъде сведена до минимум.

През следващата седмицата се очаква да се проведе заседание на Областния оперативен щаб, като на него ще се прецени дали и какви допълнителни мерки биха могли да се въведат в региона. Сега на този етап трябва да се намали до 50% капацитетът на обектите и дейностите, които са определени със заповед на министъра на здравеопазването и работното им време да се ограничи до 22:00 часа. От следващата седмица има готовност 50% от паралелките от 5 до 12 клас да бъдат на ежеседмична ротация. Ще се осъществява и по-строг контрол на въведените мерки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Русенец
    Дунав мост да представи автобиографията на областния управител . Какви са критериите за избор на такъв важен пост ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари