Велики четвъртък е: Време за боядисване на великденските яйца

0
Първото яйце трябва да бъде червено - символ на Христовата кръв
Първото яйце трябва да бъде червено - символ на Христовата кръв

Първото яйце трябва да бъде червено - символ на Христовата кръв

Днес е Велики четвъртък. На този ден си припомняме Тайната вечеря на Иисус Христос с апостолите. Христос пророкува смъртта си на кръста и заявява, че един от апостолите ще го предаде, за да бъде разпнат.

На Велики четвъртък се боядисват първите яйца и се замесват козунаците. Първото яйце трябва да бъде червено - символ на Христовата кръв. С него се прави кръст върху челата на децата за здраве, а после и на всички останали от семейството. Яйцето се оставя настрана и се подменя с миналогодишното, което е стояло в къщата, за да носи здраве на нейните обитатели.

На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденския хляб. Той носи най-разнообразни названия по територията на България - великденски кравай, Богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла. Обикновено се украсява с нечетен брой червени или бели яйца и с усукано около тях тесто. Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета, с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете и на роднини.

У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника. Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос, така както боядисаните в червено яйца - кръвта му. Обикновено козунакът се прави в кръгла форма и се украсява с плетеници, като в средата се слага също червено яйце.

Денят е свързан и с основно почистване на дома, както и на мислите и на душата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари