Величко Адамов си издействал пожизнена рента от 1500 лева месечно

0
"Ако искат да ме съдят", добави Адамов
"Ако искат да ме съдят", добави Адамов

Бившият ректор на Стопанската академия в Свищов си е издействал пожизнена рента от 1500 лева, която да получава над заплатата си след пенсиониране. Той се е погрижил за бъдещето си още докато е бил начело на академията.

Това става с две решения на Академичния съвет на висшето училище – от 2011 и 2014 година. "Заложени са определени условия, на които трябва да отговарят бившите ректори, които пасват само на двама души – Величко Адамов и проф. Дамян Дамянов. Другите бивши ректори не отговарят на тези изисквания", коментира пред Mediapool служебният ректор на академията проф. Иван Върбанов.

Сред условията са ректорът да е работил само в Стопанската академия, след пенсионирането си да работи отново в същото висше училище, да е изкарал поне един пълен мандат.

Освен пожизнената рента на покриващите условията бивши ректори се гарантира и ползването на кабинет с компютър и телефон.

След встъпването си в длъжност, което стана със съдебно решение, Върбанов е отказал да подпише изплащането на сумите.

Проф. Атанас Дамянов е получавал рентата от февруари насам, но плащането му за юни е спряно. За Величко Адамов пък предстои първото плащане, но Върбанов отказва да подпише и него.

"Ако искат да ме съдят", коментира служебният ректор.

"Адамов си го е подготвил това още от 2011 година, така че дори да не е вече ректор да може чрез този статут да управлява в сянка академията докато е жив", коментира Върбанов.

"Ако бяха приети предлаганите от Лютви Местан и Сергей Станишев по време на кабинета "Орешарски" промени в Закона за висшето образование да се премахне мандатността на ректорите, тогава Адамов щеше да бъде избран за пожизнен ректор. Но тъй като това не стана си е издействал да бъде пожизнен почетен ректор", обясни Върбанов.

В момента новото ръководство на висшето училище подготвя кандидат-студентската кампания, опитвайки се да изчисти имиджа на висшето училище, белязано от поредица скандали в двата ректорски мандата на Величко Адамов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари