Веганската диета - най-добра за отслабване и контрол на холестерола

2
Веганският начин на хранене е все по-популярен и има все повече заместители на продукти
Веганският начин на хранене е все по-популярен и има все повече заместители на продукти

Веганският начин на хранене е все по-популярен и има все повече заместители на продукти

Ново проучване установява, че веган храненето е по-добро за отслабване и контролиране на нивата на холестерола в сравнение със средиземноморската диета, противно на общоприетото схващане. Сравнявайки двете диети в кръстосано проучване, изследователите установиха и че храненето на растителна основа с ниско съдържание на мазнини води до по-положителни резултати по отношение на инсулиновата резистентност и процента на телесните мазнини.

Изследването, публикувано в Journal of the American College of Nutrition, сравнява средиземноморската диета с нискомазнинна веганска диета и установява, че втората е по-ефективна по отношение на отслабването, инсулиновата резистентност и нивата на холестерола. В изследването участват хора с наднормено тегло без предистория за диабет. Разделени в две групи, те спазват една от двете диети в продължение на 16 седмици, след което преминават към другата диета за 16 седмици, след четириседмичен период на „изчистване“.

Какво представлява средиземноморската диета?

Средиземноморската диета от години се смята за един от най-здравословните начини на хранене. Тя е типична за районите в Гърция и Италия, чийто жители се славят с по-дълга продължителност на живота и по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания.

Типичните храни за средиземноморската диета включват пресни плодове и зеленчуци, честа консумация на риба и морски продукти, варива като боб, нахут и леща, пълнозърнести продукти и полезни мазнини като студено пресован зехтин. Консумацията на червено месо е минимална, както и на рафинирани въглехидрати, за сметка на това червеното вино е напълно приемливо като част от менюто.

В Лидл редовно можете да намерите разнообразие от типични за Средиземноморието продукти. В рамките на гръцката и италианската седмица например, лесно можете да включите в храненето си повече пълнозърнеста паста, екстра върджин зехтин, гръцко сирене фета, маслини и морски дарове. Не забравяйте и че плодовете и зеленчуците трябва да присъстват в храненето ежедневно, а колкото повече цветове - толкова по-богат спектър от полезни вещества приемате.

Какво представлява веганската диета?

За разлика от средиземноморската диета, веганската диета изисква повече отдаденост и е по-рестриктивна. Изключват се всички храни от животински произход - месо, млечни продукти, риба и морски дарове. В храненето се залага основно на растителни храни - плодове и зеленчуци, ядки, семена, пълнозърнести продукти, варива като боб, нахут, леща и грах.

Веганският начин на хранене е все по-популярен и има все повече заместители на продукти - като например тофу от соя, вегански бургери и месо от елда, оризово или бадемово мляко, и много други.

 

 

Коя диета е най-добра за отслабване?

Участниците в проучването нямат ограничение за приетите калории, а останалите фактори, като режим на упражнения и прием на лекарства, остават непроменени.

Това е едно от първите научни изследвания, които сравняват двете диети паралелно. „Предишни проучвания предполагат, че както средиземноморската, така и веганската диета подобряват телесното тегло и кардиометаболитните рискови фактори, но досега тяхната ефикасност не беше сравнявана в рандомизирано проучване“, обяснява д-р Хана Кахлеова, съавтор на изследването и директор на клиничните изследвания в Комитета на лекарите.

Конкретните открития на проучването показват, че нискомазнинната веган диета е по-успешна по множество здравни показатели, но най-вече по отношение на загубата на тегло и мазнини. В рамките на 16-седмичния период участниците са свалили средно 6 килограма, спазвайки веганската диета, в сравнение с липса на промяна в групата, спазваща средиземноморската диета. Що се отнася до загубата на мазнини, веган диетата с ниско съдържание на мазнини води до 3,4 кг повече загубена мастна маса и по-голямо намаляване на висцералните мазнини с 315 кв. см.

Освен това изследователите установяват, че растителната диета намалява нивата на общия и “лошия” LDL холестерол на участниците съответно с 18,7 mg/dL и 15,3 mg/dL, докато при средиземноморската диета не се отчитат значителни промени.

Единственият фактор, при който средиземноморската диета се представя по-добре от веганската, е при кръвното налягане, където нивата са по-ниски с 6.0 mmHg в сравнение с 3.2 mmHg.

Авторите на изследването смятат, че веганската диета е по-ефикасна за отслабване поради факта, че тя е свързана с по-нисък прием на калории, по-висока консумация на фибри, и по-нисък прием на мазнини, особено наситени мазнини.

Въпреки че много хора мислят за средиземноморската диета като за един от най-добрите начини за отслабване, при тест тя не показва това“, казва съавтора на изследването и председател на Лекарския комитет д-р Нийл Барнард, който добавя, и че "проблемът" със средиземноморската диета изглежда е консумацията на млечни продукти, мазна риба и масла.

Изследователите се надяват, че резултатите ще насърчат повече хора, които са си поставили за цел тази година да водят по-здравословен начин на живот или да отслабнат, като изберат растителната диета, която те описват като „чудесен начин да постигнете целта си“.

Редица други научни трудове също откриват положителни резултати за здравето, свързани с растителната диета, като едно скорошно мащабно проучване открива връзка между растителната диета и чревната флора, която спомага за намаляването на риска от сърдечни заболявания, затлъстяване и диабет.

Друго проучване, ръководено от National Cancer Institute в САЩ, установява връзката между по-високата консумация на растителни храни и по-ниската смъртност от сърдечни заболявания. Особено видимо това е при замяната на яйца и червено месо с растителни протеини.

Освен че се грижат за здравето, растителните протеини са и по-екологични. Проучване на Университета в Оксфорд от 2019 година установява, че здравословните храни на растителна основа почти винаги са свързани с по-малък въглероден отпечатък.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари