Вече седма година сме на дъното, а това ще продължи и догодина

1
Продължава депресивното състояние на българската икономика, а не се вижда двигател, който да ни изведе трайно от това състояние
Продължава депресивното състояние на българската икономика, а не се вижда двигател, който да ни изведе трайно от това състояние Снимка: AFP / Getty Images

Продължава депресивното състояние на българската икономика, а не се вижда двигател, който да ни изведе трайно от това състояние. Това казва в интервю за „Труд" Емил Хърсев.

Според него, вече седма година сме на дъното, а това вероятно ще продължи и догодина, защото икономически ръст от 2-2,5% не е достатъчен. Хърсев смята, че има начин да се увеличат приходите в бюджета още през 2016 година.

„Ако има съвпадение между вноса и износа (при нас вноса превишава износа, но дори да бяха равни) от ДДС в бюджета би трябвало да се събира колкото е номиналната ставка-20%. Но в България имаме само 10% от този данък, значи някъде изтича половината от него", смята финансистът.

Той потвърди, че сивата икономика у нас е повече от 30% и има доход между 2 и 4 милиарда лева, който реално не се събира. Като прибавим и акциза, ще видим, че около 5 милиарда лева остават извън приходите на държавата.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари