Вече може да видите резултатите си след хакерската атака към 15 лаборатории

0
Атаката не е от български сървъри, а е международна
Атаката не е от български сървъри, а е международна

Атаката не е от български сървъри, а е международна

Хакери атакуваха и блокираха сървърите на над 15 медицински лаборатории от цялата страна във вторник следобяд и пациентите останаха без достъп до резултатите си.

Имаше брутална атака към data центъра, в който се съхраняват сървърите на над 15 лаборатории, сред които нашата и такива във Варна, Пловдив, Русе, Хасково, Свиленград. Не са успели да влязат в сървърите, само са блокирали достъпа до тях, запушили са ги, за да не може да се ползва услугата”, разказа за “24 часа” Недялко Калъчев, собственик на “Цибалаб”, която бе една от пострадалите лаборатории. Той бе категоричен, че проникване в сървърите не е имало и няма загубени данни.

Атаката не е от български сървъри, а е международна, разказа Калъчев. Той подозира, че за хакерската акция е било платено. Към края на деня работата на сайта на лабораторията му бе възстановена.

Веднага излезе конспиративната теория, че това се прави, за да се прецака статистиката за COVID и да не можем да дадем резултатите за изследванията. Това не е вярно, защото и от телефона мога да кача резултатите на сайта на “Информационно обслужване”, тъй като ги имам в лабораторията”, каза Калъчев. А и към часа на атаката резултатите им не били готови. Работата ни е толкова много, че ги качваме чак към 20,30 - 21 часа, допълни той.

Сървърът се поддържа от “Телехаус”, каза още Калъчев.

Атаката е била Distributed Denail of Service (DDoS) или разпределителна атака за отказ от услугата, обясниха експерти. Тя идва от голям брой източници, които целят да претоварят сървъра, за да блокират сайт или услуга. Обикновено се използват програми, които от 1 компютър правят над 200 заявки за достъп до съдържанието за една секунда. Тъй като обикновено се ползват хиляди машини, сървърът не може да отговори на заявките и блокира, а с това и всички свързани към него услуги.

Секунда да проверя дали сте засегнати. Може ли ай пи адресът ви”, попита любезно госпожицата, която отговаря за Центъра за управление на мрежата на “Телехаус” АД. След като разбра, че във в. “24 часа” не сме пострадали, а ги търсим като журналисти, тя отказа да разговаря и затвори телефона.

В отдел “Киберпрестъпност” на ГДБОП не е постъпвал сигнал за атаката.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари