Важни промени за майчинството

2
Социалното министерство е подготвило правилата за използване на новите видове отпуски по майчинство и бащинство
Социалното министерство е подготвило правилата за използване на новите видове отпуски по майчинство и бащинство Снимка: БГНЕС

Социалното министерство е подготвило правилата за използване на новите видове отпуски по майчинство и бащинство, които ще влязат в сила от 1 юни т.г.

В проекта на обновената наредба за работното време и почивките са разписани видовете документи, с които се иска разрешаване на съответния вид отпуск, както и основанията за неговото прекратяване, съобщава "Дарик".

От 1 юни приемните майки ще имат право на отпуск по майчинство за приемни бебета, като размерът ще бъде остатъкът от възрастта на бебето до 410 дни. За да го използва, майката трябва да подаде заявление до работодателя си с препис от влязлото в сила съдебно решение, предвиждат промени в наредбата. Отпускът може да се прекрати по желание на служителката или при прекратяване на самото настаняване.

Отново писмено заявление до работодателя ще се подава, когато бащата-осиновител на дете до 5-годишна възраст иска да използва правото си на 15 дни отпуск, от деня на приемане на детето в семейството. Отпускът се прекратява при развод, настаняване на детето в социална институция или прекратяване на осиновяването.

С проектонаредбата се въвеждат и правила за ползване на още няколко вида отпуск: след 6-я месец от възрастта на детето майката може да прехвърли отпуска на някой от родителите си, в случай че бащата е неизвестен. Същото важи и когато майката-осиновителка е самотна.

Нови текстове в наредбата въвеждат подробни правила за сумираното изчисляване на работното време в ситуации, различни от планираното в графика на работодателя. Задължително ще се определя норма за продължителността на работното време в началото на периода, и ако в края на периода работникът има повече отработени часове от заложените, те ще се заплащат като извънреден труд.    

Регламентира се и редът за прехвърляне на останали дни от отпуска по майчинство, в случай на тежко заболяване или смърт на осиновителка на дете от 2 до 5 години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари