Въвеждат VAR в Ефбет лига от април 2021 година

0
Това беше решено на състоялото се днес заседание на Изпълкома на БФС
Това беше решено на състоялото се днес заседание на Изпълкома на БФС

От края на април 2021 г. в българския футбол трябва да бъде въведена системата "Видео асистент рефер" (VAR).

Това беше решено на състоялото се днес заседание на Изпълкома на БФС, пише в. Сега.

Първоначално VAR ще функционира само за мачовете в първата шестица от втората фаза на шампионата в Ефбет лига. Това се прави, за да се пробва как ще проработи системата, за да навлече вече повсеместно за всички мачове от елита през сезон 2021/22. Освен това, в БФС предполагат, че стадионите на клубовете от първата шестица ще имат най-малко нужда от корекции, за да се спазят изискванията за разполагане на техническото оборудване за VAR. Така останалите клубове ще имат повече време да нанесат корекции.

Изпълкомът одобри вече петте предварителни етапа за въвеждане на VAR. През октомври започва обучение на 18 водещи и 18 асистент съдии. Ще им помага известен нидерландски рефер, който ще проведе едноседмичен курс в София. През това време обучаваните арбитри ще се тестват с VAR на мачове на юношески отбори на базата на БФС в Бояна. След това предстоят технически инспекции от УЕФА дали стадионите отговарят на общите условия. Вече е одобрена фирма, която е представила най-добра оферта за въвеждане на VAR измежду общо 4 кандидати. Това е Hawk-Еye Innovations. Тя ще поеме техническото обслужване от април до края на първенството, както и за следващия сезон, като ще разчита на мобилна апаратура.

"В България всичко става трудно. Срокът е кратък, дано да станат нещата", заяви вицепрезидентът на БФС Емил Костадинов.

Въвеждането на VAR в България трябваше да се случи още в началото на настоящия сезон (2020/21), но бе отложено заради финансови и организационни проблеми, породени от пандемията от COVID-19.

Тези проблеми продължават да рефлектират върху клубовете и затова БФС взе решение да помогне на аматьорските клубове като отпусне 1000 топки, 100 мрежи, 100 комплекта за тренировки и т.н. в полза на детско-юношеските школи. Също така футболният съюз ще поеме разходите за съдийски и делегатски такси за отборите до 15, 17 и 19 г. за настоящия и следващия сезони.

БФС прие и новия колективен трудов договор на футболистите. Основното при него е, че минималната заплата на играчите от Ефбет лига става от 1300 на 1500 лв. За втора лига ще е вече 600 лв.

Също така 57 клуба бяха приети като нови членове на БФС, но няма да имат право на глас на конгреса, който е насрочен за 11 декември. Изключени бяха 116 други клуба, които не отговарят на изискванията.

Взето бе и важно решение за женския футбол. "Нова броудкастинг груп" ще излъчва мачовете от женското първенство по "Нова спорт" за срок от 5 години, като през първите три сезона компанията ще даде по 150 000 лв., които ще бъдат разпределяни между клубовете под формата на екипировка, топки, пособия. В следващите два сезона сумата ще стане 200 000 лв.

От 2022 г. женския национален тим, който наскоро бе събран наново, вече ще участва в квалификации. Това бе отчетено като резултат от успешна работа по развитие на женския футбол с отпусканите по 100 000 евро годишно от УЕФА в тази насока.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари