Въвеждат единен европейски стикер за годишните прегледи на колите

0
Това включват промени в Закона за движение по пътищата, които бяха гласувани на първо четене днес в парламентарната комисия по транспорт
Това включват промени в Закона за движение по пътищата, които бяха гласувани на първо четене днес в парламентарната комисия по транспорт Снимка: Reuters

Единен европейски стикер от 1 януари 2018 г., взаимно признаване на техническите прегледи в страните членки на Европейския съюз, служебно прекратяване на регистрация при опасни технически неизправности и регистър на техническите прегледи, който ще направи възможно да се проследява историята на автомобилите.

Това включват промени в Закона за движение по пътищата, които бяха гласувани на първо четене днес в парламентарната комисия по транспорт. Предвижда се още показанията на километража да се вписват в договорите за покупко-продажба, за да се избегне т.нар. "превъртане", съобщава Дарик.

От 1 януари 2018 г. България трябва да въведе единен европейски стикер за годишен технически преглед на автомобилите, заяви депутатът Станислав Иванов, който е вносител на законопроект за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата.

Техническите прегледи ще се признават взаимно в страните членки на Европейския съюз. Законопроектът, който въвежда европейски директиви, предвижда Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" да поддържа регистър на прегледите за техническа изправност. Това ще позволи да се проследява историята на превозните средства, заяви Станислав Иванов.

Промените в Закона за движението по пътищата включват още служебно прекратяване на регистрация на автомобил при опасни технически неизправности.

В бъдеще законопроектът за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата предвижда и разширяване на обхвата на превозни средства, които подлежат на технически прегледи. За Дарик Станислав Иванов посочи, че според него промените ще бъдат приети до края на годината. 

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари