ГЕРБ спират старите коли в дните с мръсен въздух

0
Кметовете ще могат да забраняват движението на стари и замърсяващи автомобили
Кметовете ще могат да забраняват движението на стари и замърсяващи автомобили Видео: Bulgaria ON AIR

Кметовете ще могат да забраняват движението на стари и замърсяващи автомобили

Според предвидените промени общинските съвети ще имат право да спират от движение определени категории превозни средства на територията на дадена община или да създават зони с ниски емисии на вредни вещества в случаи, в които замърсяването на въздуха надвишава нормите.

Кметовете да могат временно да забраняват движението на стари и замърсяващи автомобили в определени зони на града в дни с по-мръсен въздух. Това предвижда законодателна промяна, предложена от депутати от ГЕРБ. Планира се измененията да влязат в сила от юни 2022г.

Промяната е обвързана с Националната програма за качеството на атмосферния въздух в периода 2018-2024 г., в която са заложени мерки за ограничаване на вредните емисии от транспортния сектор.

По план трябва да бъдат въведени 5 екологични групи, като още от юли тази година при преминаването на технически преглед, ще бъдат издавани екостикери, които определят в коя група попада автомобилът ни.

Осъществима ли е подобна промяна и кога един автомобил ще бъде считан за опасен – разговор по темата с транспортния инженер Цветан Колев от „София 2050“ и Цветелина Цанева, изпълнителен директор на Асоциацията на вносителите на автомобили в предаването „Директно“ по Bulgaria ON AIR.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари