Опашки пред пунктовете за технически преглед заради новите екостикери

0
Новата мярка предвижда най-замърсяващите коли да не се допускат до централните части на големите градове
Новата мярка предвижда най-замърсяващите коли да не се допускат до централните части на големите градове Видео: БНТ

Новата мярка предвижда най-замърсяващите коли да не се допускат до централните части на големите градове

От днес влизат в сила новите екостикери за автомобили до 3,5 тона. Те се получават след извършен редовен технически преглед. Новата мярка за по-чист въздух доведе до опашки пред пунктовете в столицата.

В един от столичните пунктове за прегледи от сутринта шофьори се редят за проверка и поставяне на новите екостикери. Сред чакащите е и Явор, който е млад шофьор. Автомобилът му е произведен през 98 година. Одобрява въвеждането на новата еко категоризация.

"Има коли, които наистина замърсяват, които пускат черно отзад. Тези коли са много опасни. Отдавна трябваше да има такава мярка", казва Авор, предаде БНТ.

Екостикерите са в пет категории. Най-високата включва хибридни и електрически автомобили, които не замърсяват въздуха. А най-ниската първа категория е за най-силно замърсяващите. В нея попадат колите, произведени преди 2002 година. С въвеждането на новите стикери времето за преминаване на преглед се увеличава почти двойно, твърдят експертите.

"По-рано по това време са минавали около 5 автомобила, сега това е трети автомобил от 8:30 до сега. Който ви каже, че това е удачна мярка значи е - да не употребявам изрази, които не са лицеприятни”, казва Андрей Николчин, председател на комисия за ГТП.

"Ако разчитаме на един екостикер, за да намали замърсения въздух едва ли, просто се удължава времето, става по-сложен прегледът, по всяка вероятност част от автомобилите ще отпаднат. Имахме случай, в който хибриден автомобил не попадна в 5 група", казва Малинка Бондаренко - СБА.

Новите стикери ще оскъпят крайната цена на прегледа. Увеличението е между 4 и 5 лв.

След като премине технически преглед автомобилът, новият еко стикер се поставя на предното стъкло зад огледалото за задно виждане.

Новата мярка предвижда най-замърсяващите коли да не се допускат до централните части на големите градове. Забраните могат да се въвеждат от началото на следващата година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари