Ватикана мести своя фирма в България

0
Затворената фабрика в Грасобио остави на улицата 50 работници
Затворената фабрика в Грасобио остави на улицата 50 работници

FAAC е лидер в производство на врати.

Единствената мултинационална групировка в света, чийто собственик е Католическата църква, се мести в България, съобщи италианският в. „Стампа“, информира 24 часа.

Компанията FAAC, която е лидер в производството на врати за огради и гаражи с автоматично заключване, затваря една от фабриките си в Грасобио, до град Бергамо и предпочита по-изгодната за дейността й България. FAAC има годишен оборот от 280 млн. евро.

Заради закриването на фабриката 50 италиански работници остават на улицата и няма да получат обезщетения, както се полага в други случаи според италианския закон.

Това предизвика вълна от недоволство сред останалите без работа служители.

Причина за странния факт е, че реалният собственик на компанията – Курията на Болоня, не е подписал споразумение със синдикатите, което предвижда в подобни случаи изплащане на обезщетения. Курията на Болоня е под шапката на Ватикана.

В писмо до мениджмънта на компанията кардинал Кафара, архиепископ на Болоня, помолил за повече разбиране в духа на принципите за социално предприятие, които се съдържат в енцикликата „Каритас ин Веритате“ на папа Бенедикт XVI. Въпреки това ръководството на компанията е подходило така, сякаш става въпрос за традиционна групировка.

Срещу решението се обяви и лидерът на Северната лига Матео Салвини.

„Да оставиш вкъщи 50 души в името на печалбата, да затвориш фабрика в Италия и да я отвориш в България, не ми изглежда избор в духа на църквата“, каза той по време на митинг.

Църквата е собственик от 2012 г, когато предишният собственик Микеланджело Манини я завеща на местната Курия.

Недоволните роднини на покойника оспориха завещанието, но в крайна сметка получиха обезщетение, а акциите си останаха на църквата.

Доста полемики предизвика през август и надписът FAAC върху фланелките на футболния клуб „Болоня“, чийто спонсор за този сезон е компанията.

Мнозина се запитаха дали е работа на църквата да спонсорира с 500 000 евро футболен отбор. Кардинал Кафара обаче отговори, че църквата няма нищо общо с това и решението е взето от ръководството на групировката.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари