Въшки - мутанти нападнаха русенски ученици

0
Според родителите, въшките са мутирали и не умират от никакви препарати, продавани в аптечната мрежа
Според родителите, въшките са мутирали и не умират от никакви препарати, продавани в аптечната мрежа

Родители алармират, че въшки-мутанти са нападнали русенските ученици.

Засега сигналите, достигнали до Topnovini.bg са, че от напастта страдат по-малките деца, а сред гимназистите положението е по-спокойно.

Родителите се притесняват, че епидемията сред засегнатите не може да се спре, тъй като децата непрекъснато общуват помежду си, дори когато не са в класните стаи. Много от тях посещават различни извънучилищни занимания, играят заедно, особено навън в топлото време и през ваканциите, а най-голямата – лятната, наближава. Много от нападните от паразитите имат братя или сестри, на които пренасят заразата и те от своя страна допълнително я разпространяват.

Според родителите, въшките са мутирали и не умират от никакви препарати, продавани в аптечната мрежа. Работа не върши дори старата рецепта за намазване на главата на засегнатото дете с мас, газ и оцет. В отчаянието си, някои ползват дори мухозол, след като се уверят, че не вреди на децата им.

"Най-доброто, което се постига, е излюпените насекоми, зашеметени от отровните за тях вещества, да започнат да излазват замаяни от косата, а родителите на засегнатите деца ги убиват механично", жалваха се пред Topnovini.bg майки. Те се притесняват и че сред малките понякога се получава обриви по вратлетата заради ухапванията на гадинит, както и от разпространението на болести, тъй като те смучат кръв и ходят от глава на глава.

Родителите третират децата си всяка събота и неделя, което вече ги травматизира и те не желаят да бъдат подлагани на процедурите, нито да се рови из косата им. Въпреки взетите мерки, до края на учебната седмица те отново са нападнати от гадините, оплакаха се засегнатите родители. Според тях проблемът е започнал през октомври и досега се подценява от училищата, които не проверяват всички деца и по този начин не връщат нападнатите от въшките.

Директор на русенско училище обаче обясни, че стриктно се спазва кметска заповед, уреждаща проблема, като училищният фелдшер и дори класните ръководители проверяват ученици при нужда. Според него проблемът е обсъждан с негови колеги, които действат по същия начин.

"Ние също проверяваме учениците. Когато дадено дете има въшки, то бива освободено от училище за определен период, за да се изчисти от паразитите. Това единствено можем да направим", коментираха пред Topnovini.bg от учебно заведение в града.

Родителите отвърнаха от своя страна, че желаният резултат от тези действия не е настъпил. Те са подавали сигнали и до Регионалната здравна инспекция (РЗИ), които са правили проверки на място, но и това не е ограничило разпространението на паразитите.

Преди години инспекцията е имала право да продава препарати против напастта, но сега това вече става само в аптеките, а родителите потвърждават, че препаратите не убиват гнидите, снесени от излюпените насекоми, а вторите само биват зашеметени и „излизат на въздух“, където биват убивани от дебнещите ги майки.

Родителите на засегнатите деца искат училищата да разпуснат възпитаниците си едновременно, примерно за седмица, за да могат да ги обезпаразитят напълно всички едновременно. Директориите обаче отвръщат, че нямат такива правомощия по закон.

Според Закона за здравето, паразитите не се водят за болест и здравната инспекция не може да обяви епидемия като при грип и ОРЗ например, а в резултат на такова решение Регионалния инспекторат по образование да разпусне децата. Поради празнината в правото, проблемът засега остава нерешим и е в ръцете единствено на родителите и техните усилия. 

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари