ВАС е разрешил строителство и на плажа Корал

0

Вече няма пречки за издигането на ваканционен комплекс с 45 000 кв.м разгъната площ

След като преди дни Върховният административен съд (ВАС) позволи ново строителство на брега на Синеморец, днес сайтът tsarevo.info показа друго негово съдебно решение, с което се обявява за законосъобразно строителство на плажа Корал, пише вестник СЕГА.

Става дума за проекта „Корал Резидънс” на „Прайм Пропърти БГ” за ваканционен комплекс. Решението е от 10 януари 2019 г. и отхвърля жалба на РИОСВ-Бургас за липса на оценка на въздействието на околната среда (ОВОС) и оценка за съвместимост по Закона за биологичното разнообразие.

Съдебният състав - Светлана Йонкова, Таня Радкова и Анелия Ананиева, посочва, че спорният терен е урбанизиран през 2006 г. и има влязъл в сила ПУП-ПРЗ. Според съда, парцелът не се намира в защитена територия, не са необходими оценки за въздействие и съвместимост и липсват доказателства за съществуване на дюни. Допълва се, че територията съвпада с действащ ОУП на община Царево, според който парцелът попада в зона Ок – рекреационна устройствена зона, предназначена за курорт и съпътстващи дейности.

Заключението е, че няма основания разрешението за строителство на Корал да се обяви за нищожно.

Интересен е един от мотивите на тричленния състав на ВАС относно ОУП на Царево – действащ устройствен на града план всъщност няма, тъй като старият е спрян през 2014 г. със заповед на тогавашния министър на околната среда и водите Искра Михайлова, а новият все още не е получил одобрение.

По данни от кадастъра, дюни в имота няма и той попада в зона А от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, която на теория трябваше да опази брега от застрояване. Реално обаче законът позволява строителство с плътност на застрояване до 20%, интензивност на застрояване (К инт.) до 0.5 и минимална озеленена площ 70%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари