"Биволъ": Багери на Община Царево заличиха дюните на Корал след обаждане на Кирил Петков

26
Трупът на мъртъв бик е използван от кмета за претекст да унищожи защитения плаж, който му е трън в очите от години
Трупът на мъртъв бик е използван от кмета за претекст да унищожи защитения плаж, който му е трън в очите от години Видео: “Да запазим Корал”

Трупът на мъртъв бик е използван от кмета за претекст да унищожи защитения плаж, който му е трън в очите от години

Общинските власти в гр. Царево умишлено унищожават с багери уникалните дюни и местообитания на плажа Корал, алармираха от неправителствената екоорганизация Сдружение “Да запазим Корал”, предаде сайтът “Биволъ”.

Екозащитниците предоставиха и съответните снимки, които демонстрират пораженията от държавната “грижа” за защитената територия. Преди седмица лично лидерът на ПП “Продължаваме промяната”, експремиерът Кирил Петков, звъни на местните власти, което отключва паника в техните редица и последвалите безобразия. В качеството на какъв обаче народният представител се меси и дали от това не се възползва кметът на Царево в своя полза, засега не е ясно. Дюните обаче са тотално увредени след няколко поред влизания на два различни багера, опитали се уж да очистят плажа от труп на бик. “Биволъ” е изпратил въпрос на новоназначения министър на околната среда и водите Юлиан Попов дали той или Кирил Петков са звъняли на местната власт във връзка с казуса на Корал, но засега не получихме отговор по същество.

Към 17:00 ч. на 6 юни 2023 г., на плажа Корал, морето изхвърли на пясъчния бряг мъртъв бик. Незабавно активистите на “Да запазим Корал” сигнализират на телефон 112. Приема им се сигнала и отговарят, че вече е подаден сигнал и разполагат с информация по казуса.

На следващия ден като на шега публикувахме информацията за умрелия бик на плажа във фейсбук страницата на Министерски съвет на Република България, тъй като умрелия бик продължаваше да се разлага на плажа, а никой не си беше мръднал и малкия пръст да го махне от там”, разказват от “Да спасим Корал”.

Кирил Петков вдига врява сред местната власт в Бургаско

Според информацията на представители НПО-то обаче, оттам-нататък ситуацията става комична и абсурдна. По-късно през деня обаче на плажа се появява багер, със служители от общината, които се опитват да влязат на плажа от най-северния вход. Но багерът затъва в пясъците и правят втори опит, вече от подхода в средата на плажа. Стигат почти до мъртвия бик, но отново багерът се окопава и се връща обратно.

Ситуацията с багера наподобява положението на държавата и институциите, които затъват дали в опитите си, дали в процеса на борба с корупцията и извършването на реформите.

Но когато навлиза на пясъчните дюни прави нещо абсолютно вандалско. На площ от около 70х15 метра напълно унищожава и изравнява пясъчните дюни и уникалните местообитания разположени по тях”, сигнализират еколозите.

Според тях това се случва “очевидно абсолютно нарочно” или “по заръката на общинския служител/и (кметица/кмет), които са присъствали с него. На това място според данните на НПО-то “няма никакъв начин багера да се е окопал, защото представлява стар улегнал земен път и стореното очевидно е напълно нарочно и целенасочено”.

Освен това проверката им е показала, че багерът е работил над един час на това място. От сдружението се питат “по чие нареждане е извършено това престъпление”: “Предстои да го разберем”.

Установено е при справка на “Биволъ”, че багерът е собственост на фирмата “Агро 91” ООД (с. Лозенец, ул Странджа, 16) със четирима собственици, които предположително имат роднинска връзка помежду си: Евтим Димов Евтимов, Кремена Евтимова Георгиева, Димо Евтимов Евтимов и Радостина Димитрова Евтимова. Странно е, че в търсачката на “Биволъ” и BIRD.bg няма данни за държавни поръчки за тази фирма, при положение, че е действала на Корал предположително по разпореждане на Община Царево или областните власт.

“Така за нас остава и неизвестно защо багера не е минал директно през достъпния и готов път, дори за лека кола, през боровата горичка, който извежда директно на плажа и мястото на мъртвия бик?”

Екозащитниците са категорични, че По смисъла на закона стореното е престъпление по Наказателния кодекс (НК) на Република България, по което се предвижда наказание от 3 години затвор и парична глоба.

Оказва се, че по случая се опитва да се намеси и експремиерът (не е ясно в качеството си на какъв), понеже в момента е редови народен представител в 49-тото Народно събрание, макар и лидер на партията мандатоносител, назначила кабинета “Денков”.

На следващия ден абсурда с умрелия бик продължава, защото най-вероятно лично Кирил Петков се е обадил на(назначената по време на неговия кабинет през 2022 г. – б.р.) областния управител на Бургас, проф. д-р Мария Нейкова”, твърдят източниците на “Биволъ” от Бургас.

Според “Да запазим Корал”, които също са получили информация за личното участие на Петков, на място след предполагаемото му обаждане са пристигнали какви ли не местни чиновници от най-високо ниво:

“Цяла лакейска делегация по изпращането на мъртвия бик”.

Делегацията на тези с набитото канче, включвал следните лица: областната управителка проф. д-р Мария Нейкова, кмета на Община Царево инж. Георги Лапчев, зам.-кмета Марин Киров и кмета на с. Лозенец Женя Гандиева.

Животното най-накрая е било извадено с малкото верижно багерче на фирмата “Авто-Яни Царево” ЕООД. Фирмата с адрес ул. Кирил и Методий 1а, Царево, е собственост на Диляна Атанасова Диханова, която е вписана в Търговския регистър през 2019 г. и като управител и като едноличен собственик на капитала от 100 лв. И за тази фирма в търсачката на “Биволъ” и BIRD.bg няма данни за държавни поръчки, въпреки че багерът ѝ е също докаран по молба на местната власт.

Община Царево нагло отказва да признава Корал за защитена местност

Активистите окачествяват прессъобщението на Община Царево, изпратено до медиите по случая, като “нагло публично изявление”. Според прессъобщението, случаят бил показвал “няколко проблема относно статута на плаж за природосъобразен туризъм Корал и защитените зони по суша и вода”.

Прессъобщението наистина е абсурдно, защото общината си позволява да осъжда законодателството, което макар и на книга, защитава уникалните дюни от тоталното унищожение:

Забраните, които действат възпрепятстват подобни акции, но поставят и по-сериозни въпроси – за възможността за реакция по суша или вода при инцидент с посетители на плажа, защото същият на практика е без транспортен достъп от пътя”.

Правителствената информационна служба на кабинета “Денков”….

Община Царево демонстрира и очевидно неадекватна загриженост за плажа, който трябвало да се почиства, но в това според местната власт я били едва ли не възпрепятствали действащите законови норми.

Междинните пътища от улицата към плажа са разположени върху дюни или са обрасли в дървета и растителност и са непроходими. Почистването им обаче и осигуряването на път до пясъчната ивица би било в нарушение на закона”, оплакват се на медиите местните власти.

Община Царево многократно апелираше, че прибързаното обявяване на Корал за защитена местност и по суша и в морето, ще доведе до подобни проблеми”, директно хвърлят камък по ресорното Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и Народното събрание подчинените на местния градоначалник.

Според “Да запазим корал” обаче, властите в Царево абсолютно съзнателно заблуждават обществеността за случилото се, както и за “опасностите” от специалния статут за крайбрежната местност:

“Твърденията на общината са абсолютно неверни и манипулативни, тъй като до плажа има достъп да достигне и лека кола във всяка част, ако бариерата я няма”.

След още около 48 часа, НПО-то получава официалната реакция от Правителството на акад. Денков, която активистите също я квалифицират като “фарс”.

Става дума за публично пресссъобщение на страницата на Министерски съвет, в което кабинетът хвали подчинените си за сагата с бика на плаж Корал:

“Областният управител на област Бургас Мария Нейкова във взаимодействие с местната власт предприеха необходимите действия”.

Мъртвото животно вече е премахнато от терена, като е използвана щадяща за околната среда техника. Предстоят действия по дезинфекция на мястото”, констатираха от правителствената информационна служба. Не е ясно защо от супердемократичния коалиционен кабинет обаче превземат функциите на ресорното МОСВ и Регионалната инспекция за околната среда и водите (РИОСВ).

Кметът на Царево ли съсипа дюните на Корал?

Кой от всички гореспоменати обаче унищожи пясъчните дюни на плажа Корал? Според природозащитниците отговорността за поредното екологично престъпление е предположително на несменяемия кмет на Царево, за чиито действия от години информира читателите и “Биволъ”: “За нас и за хората на плажа е абсолютно ясно кой седи зад това унищожение на пясъчните дюни на Корал…”

Защото има един там, дето се чуди „дюната дюна ли е“ и има зъб на това място вече повече от 12 години, защото извадихме на показ над 35 незаконни строителни разрешителни, които беше издал в разрез със закона за това място и т.н., констатират от “Да запазим Корал”, чийто конфликт с градоначалника е дългогодишен поради многобройните му опити да “бетонира” крайбрежието в партньорство с криминалните кръгове на Черноморието.

Според НПО-то кметът Георги Лапчев “напълно е в състояние да използва всеки случай, за да затрие дюните”, заради които обществеността отдавна е настроена срещу него.

Сигурно е просто поредното отмъщение, че някой в жегата го е накарал да се мръдне до плажа заради един умрял бик… каквото е и оградата, невъзможния път, боклуците и какво ли още не, което е измислял досега”.

Екозащитниците се надяват на Прокуратурата на Република България (ПРБ), която този път да не допусне казусът с един от най-скандалните кметове на ГЕРБ да се потули. За целта вече има събрани данни за извършителите на деянието.

“Това престъпление предстои да разследва и прокуратурата, защото багериста е установен, хората с него също, (защото охраната не пуска багера сам, а само с хора от общината), онази делегация, която на следващия ден са пристигнали също е била наясно за стореното, за да пуснат подобно съобщение до медиите с което да се опитат да оправдаят вандалското си престъпление…”, категорични са от сдружението.

Също така отговорност за казуса от Сдружението “Да запазим Корал” възлагат и върху бившия министър-председател Кирил Петков, който очевидно се намесва по примера на предшественика си и коалиционен партньор Бойко Борисов с т.нар. телефонно правосъдие по казусите, които нито го касаят, нито са му в правомощията, нито са от нивото на неговите някогашни и камо ли текущи компетенции от редови депутат в сегашния парламент. Вината на кабинета “Денков” също е налице, тъй като влизайки “с бутонките” (в случая, с багери) областната управителка и кметовете на места, разрушават повече неща, отколкото поправят или ”почистват”.

“Кикиту и неговите васали”

Ето по този начин, под натиска на Министерски съвет и „новия“ кабинет Денков и лично от Кирил Петков, от областния управител на Бургас, през кмета на Царево, до багериста „Ефито“, са унищожени уникални пясъчни дюни и местообитания на плажа Корал”, констатират в сигнала си до “Биволъ” от местното НПО.

Според тях не е нормално така да работи “тази порочна система” – да се вдига на крак местната власт там, където освен да нанесат още вреди на природата, те няма какво да направят.

Да ни са честити новите-стари управляващи престъпници и техните послушни лакеи”, коментира за “Биволъ” Атанас Русев от “Да запазим Корал”:

От сдружението ще изпратим официален сигнал до РИОСВ Бургас и Прокуратурата, и ще информираме медиите”.

Според него няма как в НПО-тото да очакват властите да разследват казуса докрай: “Знаем прекрасно, че и това престъпление ще бъде заметено от всички”.

Защото всички споменати според активиста са “участвали директно или индиректно, с бездействието си, в него”.

Кикиту и неговите областни васали и кметове, пак ще се обадят на някой и ще заметат под килима неудобните истини, за да си запазят местата и постовете и да продължат да грабят и безчинстват, както досега”, иронизира Русев ролята на бившия премиер, обаждащ се на място и не на място по всеки случай.

По думите му, природата на България в момента както никога досега е “заложена на карта”: “И всяка секунда частица от нея изчезва, докато изчезне напълно”. Защо и заради кого, кой все пак е виновен? “Заради продажните ни „управляващи“ и местните им лакеи”, заключава Атанас Русев, който не спира с колегите си да подава сигнали за многобройните престъпления на управляващите по Черноморието ни.

Екоминистерството не знаело, Петков не коментира…

Не знам случая”, коментира за “Биволъ” новият екоминистър Юлиан Попов. Той се ангажира да провери казуса в понеделник, на 12 юни 2023 г. Като за целта помоли за “конкретна информация” по случая, за да е “по-бързо” – такава накратко му е предоставена.

“Биволъ” изпрати (по Messenger, WhatsApp, Viber и Signal) въпроса и на Кирил Петков: дали той или някой от подчинените му са звъняли на местните власти в Царево и евентуално на областната управителка на Бургас по казуса с дюните на Корал. Чат приложението WhatsApp все пак отчете, че Петков е прочел въпроса ни, но отговор от бившия премиер засега не последва.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    КРИПТОЗООЛОГ
    Уникални сте. Направо сменяйте тъпомера. Значи бик-удавник изхвърлило морето и станал проблем от локално значение. Първо - бикът никога няма да се хвърли да се дави , все пак не е тъп като някои хора. Второ - бикът тежи над полови тон и не е надуваема пластмасова кукла за забавление. Трето - за да го изхвърли морето , би трябвало да кисне поне седмица във водата . Четвърто - всеки нормален собственик на половин тон живо месо ще се заинтересува къде му е добичето , това са много пари. И така нататък със цирковете.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари