Забранява се строителството на 500 метра от плажа

2
Дюните вече са защитени със закон
Дюните вече са защитени със закон

Дюните вече са защитени със закон

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, предаде "Фокус". Новите текстове целят постигането на запазването на автентичния вид на родното морско крайбрежие, както и за осигуряването на масов достъп до природните забележителности и морския бряг.

Вносители на промените са Кирил Петков, Бойко Борисов, Христо Иванов и Делян Пеевски.

С промените се цели спирането на строителството в близост до екоплажовете в страната, защита на дюните, както и завишаването на таксите за неправомерното поставяне на преместваеми обекти.

Под действието на закона попадат плажовете Иракли, Корал и Карадере. Там вече няма да може да бъде строено или да бъдат поставяни оградни съоръжения в радиус от 500 метра от плажа.

Областните управители вече ще бъдат натоварени със задълженията да организират охраната, санитарната поддръжка, възстановяването и природозащитните дейности на съответните плажове.

За първи път се засяга и въпросът с морските дюни. Със законопроекта изрично се забранява тяхното премахване, заравяне или увреждане.

Санкциите, които се предвиждат от закона се увеличават. Първоначалните наказания са глоби в размер от 5000 до 15 000 лева или имуществени санкции в размер от 30 000 до 60 000 лева. Повторните санкции стават от 10 000 на 30 000 лева или имуществени санкции от 50 000 до 100 000 лева.

Кирил Петков обясни от парламентарната трибуна, че законопроектът цели българската природа и българския туризъм да могат да се съчетават. По думите му за първи път се осъзнава, че плажовете могат да привличат туристи и да показват красотата на нашето крайбрежие.

По думите му Корал, Иракли и Карадере трябва да бъдат запазени. Оттам нататък да бъдат съхранени и други плажове. Той каза, че има много такива, които уникални сами по себе си и законопроектът представлява първа стъпка към полагането на грижа за тях.

С гласуваните промени не се дава възможност и за извършване на археологически проучвания. Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов бе критичен към тази поправка и подчерта, че има места в България, като например Калиакра, където не трябва да бъдат стопирани дейностите. Към него се присъедини и Любен Дилов от ГЕРБ-СДС.

В отговор на това от ПП-ДБ обясниха, че не се забранява опазването на каквито и да било археологически дейности.

Техните предложения обаче не бяха приети.

От ИТН и "Възраждане" поискаха да бъдат включени още 41 плажа, които да бъдат защитени от действието на закона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    7
    Николай Стоименов
    Ами то не е нужно закон защото място за строителство отдавна няма ,колкото до дюните това което виждате са инертни материали на бетонови възли
  • 1
    6
    Фар
    Като си пееш Пенкеле кой ли те слуша. Това беше забранено още преди 28 г. Велможите всеки ден правиха промени. Днес забраняват утре вмъкват промяна в закона която нещо разришава. Защото някой не е успял да построи. Вижте какво стана с Свети Власт. Ужас от едната сграда посяга и взимаш солната от другата черен пипер. Там започнаха и горския фонд. Братя Диневи си направиха промене и застроява вече и горския фонд. Това е никой не може да спре тома действие. Само голи приказки без покритие.
  • 2
    5
    Бордюра
    Малко сте закъснели. Късно е лИбе за китка. Хрантутниците от Парламента осраха или разрешиха строителството до сега, а сега забраняват. Внимание ли си търсят незн.
  • 1
    4
    Ццц
    Смешници. Закъснял ПР. На това народът му казва : След дъжд- качулка!
  • 5
    3

    Мисля, че това си е публична държавна собственост, какво строителство????
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари