ВАС атакува отстраняването на кмета на Ветово

1
Казусът касае предсрочно прекратяване на правомощията на кмета заради незаличено участие във фирма в законоустановения срок
Казусът касае предсрочно прекратяване на правомощията на кмета заради незаличено участие във фирма в законоустановения срок

Върховният административен съд внася искане в Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на разпоредба от Закона за местното самоуправление и местната администрация и спира производството, образувано по касационна жалба на избрания за кмет на община Ветово Мехмед Мехмед срещу решение на Административния съд в Русе, с което е потвърдено решение на ОИК - Ветово за предсрочно прекратяване на пълномощията му.

Казусът касае предсрочно прекратяване на правомощията на кмета заради незаличено участие във фирма в законоустановения срок.

Според ВАС чл. 42, ал. 1, т. 5 Закона за местното самоуправление и местната администрация е в противоречие с разпоредбите на чл. 16 и чл. 56, изречение първо от Конституцията, както и в противоречие с принципа на правовата държава по чл. 4, ал. 1 от нея.

От съда посочват, че пълномощията на кметовете се прекратяват предсрочно при неизпълнение на задължението по чл. 41, ал. 3 от същия закон. По предписанието на разпоредбата в едномесечен срок от обявяване на изборните резултати лице, което при избирането му за кмет заема длъжност или осъществява дейност по ал. 1, предприема необходимите действия за прекратяване на дейността и/или за освобождаването му от заеманата длъжност, като уведомява писмено за това председателя на Общинския съвет и ОИК.

Върховните съдии посочват, че доколкото предсрочното прекратяване пълномощията на кмет засяга основни права на избраното лице, а и права на избирателите, упражнили политическото си право на избор, процесът на вземане на решение за това трябва да предоставя на засегнатия необходимата защита на неговите интереси. Решението за такова прекратяване трябва да бъде взето при спазване на баланс между конкуриращите се защитени интереси.

"Решението за прекратяване на пълномощията на кмет е акт, който поражда правни последици в сферата на трудовите правоотношения. С приемането му от съответната ОИК този акт засяга основно конституционно право на лицето, каквото е правото на труд. Като изключва същинския съдебен контрол по отношение на споровете за законосъобразността на решение на ОИК за прекратяване на пълномощията на кмет, разпоредбата на чл. 42, ал. 1, т. 5 ЗМСМА лишава адресатите от правото им на пълноценна съдебна защита и ограничава правото им на труд. Съпоставката между преследваната с тази законова норма цел и степента, в която се засягат конституционни права и интереси на тези граждани повдигат основателно въпроса за противоконституционността на разпоредбата", посочват от ВАС.

Припомняме, на 12 февруари стана ясно, че Административният съд в Русе е потвърдил решението на Общинската избирателна комисия във Ветово, с което предсрочно са прекратени пълномощията на кмета на община Ветово.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

 • 7
  2
  Марко Тотев
  Заформя се нова поправка,не "Ванко 1" тази ще е "Мехмед Първи".Щом Доган е казал веднъж "Мечо"-той е!
 • -5
  1
  хаха
  няма край тази история, айде или да го махат или да го оставят, докога ще ни занимават с тази история!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Видиш ли жена шофьор да пуска чистачките в слънчево време - ПАЗИ СЕ!!! Ще завива!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари