Варелите, които обгазиха София, вече са преместени

0
Остра задушлива миризма притесни жителите на квартали в над половин София
Остра задушлива миризма притесни жителите на квартали в над половин София

Остра задушлива миризма притесни жителите на квартали в над половин София

Обезгазяването е заради унищожаване на варели в цех на фирма за скрап в кв. Военна рампа. Наложила се е евакуация и на служители в близки предприятия. От Столичната РЗИ обясниха, че няма опасност за хората, въпреки това в Спешна помощ са приети хора с неразположение и задух.

Изтеклото вещество се използва в проверката на газстанции и бензиностанции.Не е е токсично и не е опасно, въпреки силната си миризма, потвърждават отговорните институции.

"Няма опасност за населението, така че не се налага нито евакуация, нито спиране на учебни занятия и каквито и да било други дейности, тъй като това е това е безвреден газ. Имали сме такъв случай преди няколко години по същия начин с кофа на боклук в района на булевард Мадрид. Така че по същия начин, миризмата е остра, задушлива, неприятна", заяви директорът на дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община Красимир Димитров, цитиран от БНТ.

Става дума за бидони с вещество, което се ползва за ароматизатор - маркер за пропан-бутан. Силната миризма тръгва от района на гара "Север" при смачкване на варели, вследствие, на което е изтекло остатъчно вещество и вятърът го е разнесъл.

"Варели в, които е съдържан меркаптан. Това е веществото, което се облагородява пропан-бутана, за да усещаме тази миризма. Знаем всички ,че пропан - бетана няма мирис. В момента, в който установиха, че това са варелите, служителите ги обезопасиха и изолираха, за да не изтича. Става въпрос за остатъци на минимално количество меркаптан в самите варели, но знаете, че тя е много силна миризмата", каза главният инспектор "пожарна безопасност и защита на населението" Мария Стоянова.

Затова и първият сигнал е за миризма на газ.

"Уникална миризма, страшна и в първия момент, понеже карам такси помислих, че от моята газова уредба нещо не е наред. Слязох веднага отидох на майстор, той ми прегледа колата, взе ми 20 лева и вика не е от тебе", сподели таксиметровият шофьор Никола Николов.

Силната миризма е станала причина някои училища, в засегнатите райони, да освободят учениците от занимания. Децата от 54-о СУ "Иван Рилски" в Толстой споделиха, че цял ден е миришело, учителите им казали, че не е опасно и ги помолили да затварят прозорците.

"Вътре мирише много силно на газ и се задушаваме и не ни пускат да си ходим, а вътре се задушаваме , няколко ученика вече повърнаха", каза ученик на училището.

Междувременно стана ясно, че заради замайване от силната миризма, трима души са потърсили помощ в Пирогов.

От Столичната регионална здравна инспекция направиха замерване на въздуха и ще оставят в следващите часове станцията в района на обгазяването, за да следят има ли замърсяване. От компанията за рециклиране не отговориха на въпросите ни за причината да обезпокоят гражданите на София.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари