Ваня Нушева: Действията на ЦИК бяха панически и политически мотивирани

0
Това каза преподавателят по изборни системи относно отмяната на машинния вот
Това каза преподавателят по изборни системи относно отмяната на машинния вот Видео: NOVA

Това каза преподавателят по изборни системи относно отмяната на машинния вот

Действията на ЦИК бяха панически и политически мотивирани. Такова мнение изрази в ефира на „Пресечна точка” по NOVA преподавателят по изборни системи в СУ Ваня Нушева относно отмяната на машинния вот от Комисията.

Изборният туризъм за пореден път даде отражение върху местния вот, защото тогава малък брой избиратели могат да повлияят на резултатите. Видяхме практики, свързани с контролиране на вота и натиск върху избирателите. Видяхме и определени организационни неуредици във връзка с това колко бюлетини да подават СИК на избирателите и съответно това се отрази и на начина, по който впоследствие попълваха протоколите. Купеният вот се упражнява по-лесно, когато се използват машини. За съжаление видяхме този негативен ефект”, обясни Нушива.

Според нея членовете на СИК демонстрират два дефицита в изборния процес. „Единият е недостатъчно доброто обучение, неинформираност за това какви са правилата, а другият е политическата пристрастност. От дълго време наблюдателите на изборния процес апелираме да бъде променен начинът, по който се селектират и обучават членовете на секционните избирателни комисии”, обясни преподавателят.

По думите ѝ много късно Министерството на регионалното развитие е направило проверка по отношение на изборния туризъм.

„Ако беше направена 2-3 седмици по-рано, тогава можеше да бъдат изчистени избирателните списъци. Машинното гласуване е подложено на достатъчно сериозни атаки в продължение на един много дълъг период. За съжаление, това, което видяхме, бе, че 2 дни преди изборите институции, които имат правомощия да опазват сигурността, реда и доверието в изборния процес, не допринесоха със своите действия за това. Недопустимо е институция като ДАНС да оповестява действия преди да е извършила проверка на всички факти”, заключи тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    ХАхаха!
    Ей това са червените безродници, хем му е руско, хем му е турско! Дано му влезе и по двата начина!
  • -5
    1
    И тази мома е ...?
    Вярно, на сороска хранилка! Така че, моме, ЦИК постъпиха "мъжки" и ... так держать! Анадънму?😀
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари