ЦИК обвини Николай Денков във вмешателство

0
Недопустими са твърденията на длъжностни лица, че сме нарушили закона, възропта шефът на ЦИК Камелия Нейкова
Недопустими са твърденията на длъжностни лица, че сме нарушили закона, възропта шефът на ЦИК Камелия Нейкова

Недопустими са твърденията на длъжностни лица, че сме нарушили закона, възропта шефът на ЦИК Камелия Нейкова

Обвиненията на премиера Николай Денков, че Централната избирателна комисия (ЦИК) е заблудила обществеността и незаконно е отменила машинния вот за местните избори утре, предизвикаха ответен удар. Комисарите дадоха брифинг, на който шефът им Камелия Нейкова на практика обвини Денков във вмешателство в работата на изборната администрация, пише вестник СЕГА.

Заобиколена от повечето си колеги, Нейкова заяви, че ЦИК категорично отхвърля твърденията, че е нарушила закона с решението си да се гласува само с хартиени бюлетини. "Подобни твърдения от други държавни органи, публични лица и длъжностни лица намираме за недопустими. Те представляват вмешателство в работата на независим държавен орган и още повече рушат доверието в изборния процес", заяви тя. Думите й идват броени часове след брифинга на премиера, на който той говори точно в този смисъл. А също и спрямо ПП-ДБ, която от снощи повтаря същото като Денков по отношение на ЦИК.

МВР също попадна на мушката й. От вътрешното министерство твърдяха, че са имали разрешението на ЦИК да изнесат машините от склада, в който се съхраняват и да ги разнесат към избирателните комисии. ЦИК обаче твърдеше, че никога не е давала такова разрешение. Сега Нейкова заяви, че съгласуваният с ЦИК транспортен план, на който се позовава МВР, не може да се смята за разрешение.

Шефът на комисията заяви, че засега няма основание ЦИК да преразгледа решението си. По-рано днес комисарите от квотата на ДБ предложиха това, но мнозинството от колегите им не се съгласи. По думите на Нейкова, досега в комисията не е постъпила информация, която да опровергава данните в преписката, получена от ДАНС, в която се обвинява в неправомерни действия зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов.

Тя цитира извадка от доклада на агенцията. Там се казва, че въпросните действия, извършени на 25 октомври, се изразяват в това "да се проведе отново процедурата по изграждане от изходен код на софтуера на машините за гласуване", както и „качването на преносима флаш памет и запаметяването на личния телефон на зам-министъра“ с цел „да си го гледа и да си поиграе с него“. И поиска от ДАНС и МВР да довършат проверките на действията на Стойнов.

Според Нейкова за решението на ЦИК, срещу което са внесени 8 жалби, трябва да се произнесе Върховният административен съд. Тя уверено заяви, че няма мотив да се очаква, че отмяната на машинния вот ще отблъсне избирателите.

ОПИТ ЗА ОБЯСНЕНИЕ

Междувременно, от министерството на електронното управление (МЕУ) излязоха с обяснение на смущаващия факт, че обвиняваният в манипулации Стойнов е подписал удостоверението, че машините са годни за изборите. Липсата на такова удостоверение стана формалното основание, с което ЦИК отмени машинния вот. Същата вечер, когато ЦИК направи това, МЕУ прати удостоверението с подписа на Стойнов. Това на свой ред стана основание да бъде атакувана ЦИК, че не е изчакала да получи документа, а направо е заповядала да се гласува само с хартиени бюлетини. Комисарите реагираха като изразиха съмнение, че при дадените обстоятелства Стойнов трябва да бъде човекът, който да подписва този ключов документ.

От министерството повтарят това, което каза по-рано премиерът Денков - че законът позволява на министъра на електронното управление Александър Йоловски да оправомощава своя заместник да ръководи процеса по удостоверяване на машините, както е сторил. Същата практика е прилагана на два пъти в миналото, когато са били проверявани машините, изтъкват от МЕУ. И посочват: "ЦИК не само, че никога не е възразявала срещу това, но е приела без възражение и двете решения, при положение, че едно от тях също е подписано от заместник-министър на електронното управление." И накрая определят всякакви други интерпретации като спекулация.

Така и не се обяснява обаче защо Йоловски не е поел отговорността, за да се избегне конфузната ситуация с подписа на обвинявания от ДАНС Стойнов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    компотник
    Най-после някой му каза истината. Дано повече такива случаи има да покажат на изкуствено нагласените пп-дб, че не стават и никой не ги харесва и не ги иска. Да се връщат да бачкат в CVS Pharmacy и Seven Eleven където им е мястото.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари