Вълна от съпричастност: Десетки българи помагат на украинците с подслон и работа

6
ИТ компания разкрива нови работни места за бежанци. Събират лекари от цялата страна, говорещи руски или украински, които да преглеждат и лекуват бежанците
ИТ компания разкрива нови работни места за бежанци. Събират лекари от цялата страна, говорещи руски или украински, които да преглеждат и лекуват бежанците

Вълна от съпричастност към украинските бежанци у нас.

В социалните мрежи се появиха десетки групи за помощ при намирането на подслон, работа или медицински грижи.

Олга е майка на две малки деца. Още в първия ден на военните атаки над Украйна тя и сестра й бягат от Одеса със собствен превоз. Намират подслон при приятели в България. Ден по-късно към тях се присъединява тяхна приятелка с дете и куче.

Веднага като започнаха да стрелят тръгнахме. За 20 минути събрах децата и излязох от Одеса. По пътя видях само военна техника. Не спирах, просто карах, карах, за да стигнем“, разказва пред bTV Олга Соколова.

Мъжете им работят в чужбина. А те не се разделят с телефоните си, защото следят всичко случващото се в роднина.

Не спим, гледаме, проверяваме, на всички пишем – как си, жив ли си. Мои двама другари от детството сега са в Киев, единият хвърчи на хеликоптер, вторият воюва на земята и всеки час чакам да напишат, че са живи“, споделя Наталия Соколова.  

В момента вкъщи живеят 3 жени, 3 деца и куче. Мисля, че това не би затруднило повечето българи, защото всички имаме достатъчно жилищна площ или къщи на село. Всеки един, който желае да отвори дома или сърцето си е редно да го направи. Тук не е важно да си богат, а да си сърцат“, казва Ивайло Шопски.

Георги е основател на ИТ компания за изработка на видеоигри и преживявания във виртуална и добавена реалност. За да помогне, той разкрива нови работни места за бежанци. Търси програмисти, 3D художници и аниматори.

Решихме да помогнем, защото това е една хуманитарна криза, която пряко засяга целия свят и не искаме да стоим безучастни. Да представим на хората възможност да работят, да се реализират в индустрията, която им харесва“, каза Георгиев.

А Националната асоциация на доброволците заедно с пулмолога д-р Александър Симидчиев събират лекари от цялата страна, говорещи руски или украински, които да преглеждат и лекуват идващите от Украйна.

Търсят се хора, които могат да помогнат с медицински услуги, защото бежанците, които ще дойдат, ще имат стандартни медицински проблеми. Здравеопазването е елемент от националната сигурност. Адмирации към доброволчеството, това показва все още колко хора сме останали“, заяви Симидчиев.

Вече има над 30 записали се медици от различни градове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари