Вакуумираните храни могат да причинят смърт

0
Вакуумираните храни могат да причинят смърт

Храните, съхранявани във вакуумни опаковки, могат да бъдат изключително опасни за здравето и да доведат дори до смърт, сочи ново изследване на датски учени.

Изследователите са установили, че при този начин на съхранение на хранителните продукти, бактериите са запазват изключително добре. Откритието е на учени от Техническия университет на Дания, предаде Нюзру, цитиран от БТА.

Датските специалисти установили, че една четвърт от хората, заразени с бактерии, криещи се във вакуумните опаковки, са с повишен риск от смърт. Част от патогените, например Listeria monocytogens, могат да станат особено агресивни при липсата на кислород.

След като попаднат в човешкото тяло, те започват активното си настъпление.

Според датските учени млякото, сирената, месото, полуфабрикатите, рибата, зеленчуците и плодовете са опасни за здравето, когато се съхраняват по този начин. Специалистите съветват да се избягват подобни храни във вакуумни опаковки.

Хранителните отравяния са много по-опасни, отколкото смятат мнозина. Доказано е, че следите от тях остават за цял живот. Те могат да доведат до развиването на редица заболявания като диабет, артрит, бъбречна недостатъчност, сърдечни пристъпи, хипертония и инсулт.

Подобен случай беше регистриран преди седмици и в столичен хипермаркет, където въпреки че продаваният хляб беше прилежно вакуумиран, върху него се беше образувала плесен.

Източник: Агенция ПИК
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпи, сега вече сме женени и можеш да пиеш по-малко бира!
- Започваш да звучиш като бившата ми жена!
- Ооо, не знаех, че си бил женен!
- Не съм бил!!!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари