Ваксинацията срещу COVID-19 у нас може да продължи през цялата 2021 година

0
В България все още няма особена яснота, кога може да очаква първите ваксини
В България все още няма особена яснота, кога може да очаква първите ваксини Видео: БНТ

Европейската агенция по лекарствата ще излезе с решение за евентуално одобрение на ваксината на "Пфайзер" и "Байонтех" на 21-ви декември - с близо седмица по-рано от планираното. Компаниите са успели по-бързо да подготвят нужните документи.

Страните от Евросъюза могат да започнат ваксинацията още преди края на годината, заяви Еврокомисията. Някои от европейските страни са готови за това още преди Коледа.

В България все още няма особена яснота, кога може да очаква първите ваксини.

Във всеки случай вероятността да е в края на този месец е почти нищожна - потвърди за БНТ и проф. д-р Красимир Гигов, ръководител на Координационния съвет по ваксините. Според професора, няма точна предварителна уговорка кога и колко. Това зависи от Европейската комисия.

Но все пак страната ни има очаквания за 125 000 дози в първата пратка, вероятно в началото на януари. Като се има предвид, че до този момент желание за ваксинация са обявили близо 30 процента от медиците от първата фаза на имунизационния ни план, а са необходими по две дози на човек, би могло да се каже че с първата пратка няма да стигне да се започне и втората фаза. Следващият транс ваксини има още по-неясни очертания.

Кой и как ще се ваксинира у нас?

Ваксинационната кампания срещу COVID-19 вероятно ще продължи през цялата следваща година, като в първото тримесечие се очаква да бъдат обхванати само медицинските служители. Точни срокове за петте фази не могат да бъдат посочени, защото не е ясно кога и кои потенциални ваксини ще получат одобрение и ще бъдат налични. Не е ясно също така кога ваксините ще стигнат до рисковите групи

Д-р Ангел Кунчев, главен държавен и здравен инспектор: И тъй като ще се работи със 6-7 ваксини, ще се работи и на 5-6 фази, ще се работи според това коя ваксина кога ще получи одобрение и кога ще дойде и по какъв начин ще се съхранява, защото се оказа че трябва да има три различни системи на хладилно съхранение всичко това поставя неимоверни тежки чисто логистични проблеми пред цялата система, а пък тя е толкова вече уморена след 9-10 месеца работа с COVID, че не знам вече от къде да изстискваме повече от хората.

В момента всички усилия са съсредоточени в изграждането на сериозна логистика и организация, тъй като ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех" може да се използва пет дена след като бъде размразена. Нашите експерти все пак се надяват от април в страната ни да има вече няколко вида ваксини. Но във фаза едно ще се прилага само РНК ваксината на "Пфайзер" и "Байонтех". Във всеки случай квотите и по видове ваксини се определят от ЕК солидарно, спрямо населението на страните, чрез съвместен механизъм за обществени поръчки

Д-р Радосвета Филипова, дирекция "Здравен контрол", МЗ: В един момент ще има достатъчно количества ваксини. Проблем ще бъде прилагането им. А именно - екипите, които ще бъдат създадени за ваксинацията. Защото тези екипи също трябва да имат лекар, а в момента лекарите не са толкова много, че да поемат за кратко време извършването на масова имунизация.

А иначе епидемиолозите не отчитат драматични промени за последните две седмици. Данните в Европа са много противоречиви с 4,5 процента общ ръст на новите случаи. На този фон България бележи спад с 4,8 процента. Но има страни като Исландия, която регистрира спад отблизо 26, в Италия и Гърция - с 20 процента.

В същото време има и страни с огромен ръст - като Дания със 70 процента, Холандия с 46. Затова според д-р Кунчев не е подходящо в момента да се разхлабват мерките.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари