В УМБАЛ "Чирков" спасиха пациент чрез уникална за България интервенция

2
Процедурата е извършена без нито един разрез
Процедурата е извършена без нито един разрез Снимка: УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков"

Кардиолози за пръв у нас поставиха едновременно транскатетърна аортна клапа и MitraClip на мъж в тежко състояние

В УМБАЛЧирков" за първи път в България поставиха едновременно TAVI и MitraClip на 85-годишен пациент в критично състояние, съобщиха от болничното заведение.

Кардиолозите от УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков” извършиха уникална за България интервенция. Екипът на проф. Диана Трендафилова, началник на Клиниката по кардиология постави едновременно транскатетърна аортна клапа и MitraClip на 85-годишен пациент в тежко състояние.

До процедурата се стига, поради напредваща, рефрактерна на лечение сърдечна недостатъчност ,прогресираща деструкция на биологична протеза на аортната клапа на пациента и значима митрална инсуфициенция. Пациентът е с изключително висок риск от повторна хирургия, заради възрастта и многото придружаващи заболявания.

След обсъждане от мултидисциплинарен екип от специалисти в УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирковпациентът е предложен за ендоваскуларна клапна реконструкция MitraClip и са предприети необходимите административни мерки за одобрението му от НЗОК за реимбурсация на устройството.

Процедурата е изключително щадяща, тъй като MitraClip е устройство, което стеснява отвора на митралната клапа по методика подобна на хирургичната, намалява пропускането, подобрява хемодинамичните параметри и разрежда периодите на сърдечна декомпенсация. В хода на изчакването през последните месеци поради влошаване на състоянието пациентът е приет отново с поредна сърдечна декомпенсация. И тъй като вече е одобрен за MitraClip екипът на проф. Диана Трендафилова го планира за процедура.

При предпроцедурната оценка кардиолозите установяват, че през тези месеци проблемът с аортната клапа на пациента е доста напреднал и митралната му регургитация е достигнала 4 степен, а показателите на хемодинамиката са доста нестабилни. Състоянието на пациента е станало животозастрашаващо, затова кардиолозите пристъпват към спешно и радикално решение.

На мястото на биологичната протеза поставят TAVI и коригират проблема с пропускането и стеснението на аортната клапа, след което преминават към реконструкция на митралната клапа като слагат MitraClip и намаляват регургитацията от 4-та на под 2 степен.

Всичко това се случва без нито един разрез - от лявата артерия на крака кардиолозите поставят транскатетърната аортна клапа, а през вената на десния крак слагат MitraClip . Процедурата е успешна, още на следващия ден пациентът е раздвижен и се чувства добре.

Подобен тип процедури се правят рядко и по света .Обичайно се предпочита двуетапно поведение при подобна патология. „В конкретния случай нямаше време за изчакване, поради влошаване състоянието на пациента до критично, затова проблемът се реши едноетапно“, поясни проф. Диана Трендафилова.

TAVI се наложи като стандарт на лечение при пациенти с аортна стеноза, противопоказани за хирургия или с висок риск от такава и залегна в препоръките като предпочитан метод при тези пациенти .Сериозни са и доказателствата от ползата на процедурата при пациенти с дегенерация на биологична клапна протеза. Mitra Clip е първата по рода си щадяща, минимално инвазивна терапевтична опция за пациенти с тежка митрална регургитация с доказана в ранодомизирани проучвания и регистри ефикасност и безопасност.

Мястото на тези методики е именно при подобни пациенти без алтернатива извън медикаментозното лечение, поради неприемливо висок риск от конвенционална хирургия.

Ползата от стабилизиране на състоянието, овладяване на симптомите на сърдечна недостатъчност и подобряване на качеството на живот са в основата на проведеното лечение.

Ефект отчетохме още в първите 24 часа, както по отношение на параметрите, които следим, така и в състоянието на пациента“, обясни проф. Трендафилова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари