В Ценово отрупаха с цветя паметника на Казака Матей

0

Признателните жители на Ценово тържествено отбелязаха 141-та годишнина от Освобождението на България.

Паметникът на загиналите във войните и паметната плоча на Казака Матей бяха отрупани с венци и цветя. Много хора се събраха, за да почетат паметта на хилядите знайни и незнайни освободители и български доброволци, дали живота си за свободата на Отечеството.

Празникът беше организиран съвместно от Народно читалище „Христо Ботев“, местното читалище и общинската администрация. Ученици декламираха стихотворения, посветени на Отечеството, освободителите и българските революционери. В словото си кметът на общината д-р Петър Петров подчерта, че българският дух е жилав и силен и ще пребъде през годините.

Вторият акцент на празника беше пред паметната плоча на Казака Матей. Той е една от първите жертви в Руско-турската война. Веднага след преминаването на Дунава ескадронът на Казака Матей, включен в Източния /Русчушкия/ отряд, се отправя към Бяла. В района на Ценово се завързва ожесточена битка между освободителите и башибозушки орди.

Матей Афанасиевич е прострелян и почива от раните си. Слово за подвига на освободителите и българските опълченци изнесе секретарят на общинската администрация Мария Найденова. Паметната плоча е единственият паметник на територията на община Ценово, свързан с Освобождението на България от турско робство.

Членове на младежкия клуб „Родолюбие“ към общинската организация на РСОСЗР полагат постоянни грижи. Предвижда се да започне изграждането на голям мемориален паметник на руския войн, паднал за свободата на България на 26 юни 1877 г.

Повече от 50 души от всички населени места на общината организирано участваха в отбелязването на 141-та годишнина от Освобождението на България на връх Шипка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари