В тази епоха е доста болезнено да си българин

1
“На господарите на света този компрадорско-периферен олигархичен модел, който е наложен в България, им е изгоден. Един компрадорски елит, след като изчерпа своите ресурси, беше сменен с друг такъв.”, казва проф. Иво Христов
“На господарите на света този компрадорско-периферен олигархичен модел, който е наложен в България, им е изгоден. Един компрадорски елит, след като изчерпа своите ресурси, беше сменен с друг такъв.”, казва проф. Иво Христов Снимка: БГНЕС / Архив

Голяма късметлийка съм, че живея в една епоха с професор Иво Христов!

Ако някой ден се татуирам… ще е с негови цитати. Кофтито е, че в тази епоха е доста болезнено да си българин особено, когато чуеш следните думи. Но вярната диагноза е първата стъпка към лечението! Нали се чудехме какво става, че нищо не става… Еми, прочетете си диагнозата:

“… защо в България правото не значи нищо... Отговорът е следният – българското общество не е правопригодно. Това не е лошо или добро, това е факт. Правото като основен социален регулатор е характерен по-скоро за така наречената Романо-тевтонска Европа, тоест образно казано – Европа от Загреб нататък".

„Ние много се гордеем с много дългото ни историческо минало, но всъщност сме едно младо общество. В директния смисъл. Българската държава е само на 120 години, ние нямаме исторически държавна традиция преди това. На второ място става въпрос за селско общество, а селското общество по определение изключва правото като регулатор, то се базира на всякакви други регулатори, но не и на правото. Третият момент – ние не сме си създали държавата, тя ни е създадена, буквално ни е донесена, въпреки опитите това да бъде отхвърляно като факт. И тази държава идва и бива монтирана върху тая селска матрица“.

“…. В България липсват мощни социални групи, които да привиждат в правото и в закона собствения си интерес”.

“Битката между тях е опакована за пред лековатата публика като битка едва ли не за законност, за премахване на авторитаризма. Битката срещу прокуратурата се представя едва ли не като битка за върховенство на закона. От другата страна отговарят по същия начин. Тук няма добри и лоши. Зад този водевил се крие всичко друго, само не и интересът за върховенство на закона.”

“На господарите на света този компрадорско-периферен олигархичен модел, който е наложен в България, им е изгоден. Един компрадорски елит, след като изчерпа своите ресурси, беше сменен с друг такъв.”

Ирина Асиова

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    ХАХАХАХА
    Този слабо-умник е толкова "професор", колкото аз съм ватман в метрото! Защо изобщо му цитирате мозъчните дри-сни???
  • -2
    1
    русенец
    Иринче, голяма късметлийка си, че си тъпа. Хубаво си цитирала професора, ама с кой от цитатите не си съгласна? И защо? Иначе критикари да искаш, в Булгаристан всеки има собствено мнение по всички въпроси, по някои от тях даже по няколко мнения.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари