Емил Соколов разкрива как работи пропагандата в България

0
Не е достатъчно да подминаваш пропагандата. За да й се противодейства ефективно трябва да се знае кой, какво, кога, как, защо и по колко пъти казва
Не е достатъчно да подминаваш пропагандата. За да й се противодейства ефективно трябва да се знае кой, какво, кога, как, защо и по колко пъти казва Снимка: Фейсбук

Кирил Петков каза, че за последните 30 дни са написани 3500 статии срещу него и Продължаваме Промяната

Истината е, че статиите вероятно са много повече. Не знам откъде са данните на Кирил Петков, но само за юли месец с моя екип открихме 3000 статии срещу ПП в три медии на статуквото - ПИК, Tribune и Труд. Когато към това число се добавят и медии като 24 часа, Гласове и всякакви знайни и незнайни сайтове като 7ДниБългария и тн, е вероятно пропагандата срещу Продължаваме Промяната да се измерва в десетки хиляди 'статии' на месец. Ако се добавят и фейсбук групите и страниците, които публикуват фалшиви новини, бройката ще е още по-висока. Слагам 'статии' в кавички, защото това не е истинска журналистика, а поръчкови материали, които разпространяват откровени лъжи.

Не бива обаче да се заблуждаваме, че тези фалшиви новини са без значение. Пропагандата работи на много прост принцип. Когато повториш една лъжа достатъчно, тя се превръща в истина. В социалните мрежи истина е това, което има най-много лайкове и споделяния. Фактите са едва на второ място. Емоциите са това, което решава дали една новина е истина. Ако статия, в която пише, че Кирил Петков е корумпиран, прави даден човек щастлив, защото потвърждава предубедеността му, то всякаква проверка на фактите е безсилна. А ако стотици или дори хиляди такива статии се публикуват на ден, тогава това е проблем, защото не просто посоката, а съдържанието на обществения разговор се подменя.

Не е достатъчно да подминаваш пропагандата. За да й се противодейства ефективно трябва да се знае кой, какво, кога, как, защо и по колко пъти казва. Само тогава тези дискурси могат да бъдат неутрализирани.

Емил Соколов

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    5
    5к0ф
    кирил 5коф и ГЕРБ се разбраха за следизборна коалиция между ПП и ГЕРБ! По този начин американският агент/шпионин заби нож в гърба на БСП! Не само това, но изглежда, че ристюфците пак ще са в коалиция с ГЕРБ и пак ристюфците ще е министър от ГЕРБ!
  • 3
    4
    Déjà vu
    „...Когато повториш една лъжа достатъчно, тя се превръща в истина...“ Е, то така беше и с пропагандата ви за ковид-а! Ама ... толкова сте некадърни, че и там не ви се получи!
  • 2
    3
    Отвратен
    Кажи бе, дюстарикат, кой подписа договорите на България за газ и петрол през руски прекупвачи, като така плащаме много по-скъпо на Русия, докато говореше, че работел за диверсификация? Кой???
  • -1
    2
    Auu
    ШОК: кирил 5коф и ГЕРБ се разбраха за следизборна коалиция между ПП и ГЕРБ! По този начин американският агент/шпионин заби нож в гърба на БСП! Не само това, но изглежда, че ристюфците пак ще са в коалиция с ГЕРБ и пак ристюфците ще е министър от ГЕРБ!
  • -1
    1
    Bhj
    На помощ на американския агент/шпионин пратиха друг такъв в негова защита! https://i.postimg.cc/gJJKg1tv/adc45320b0f24d69aae4c05488a62da5.jpg
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари