В Силистра откриха най-голямата римска пещ за тухли

1
Готова продукция се е ползвала за кастела на император Юстиниан
Готова продукция се е ползвала за кастела на император Юстиниан Снимка: Бряг

Римска пещ на 1500 години откриха при строителни изкопи в Силистра

Според проф. д.и.н. Георги Атанасов това е най-голямата пещ за строителна керамика от римската епоха, откривана по нашите земи, пише вестник Бряг.

Площта и е около 15 кв. м и при работа върху нея са се изпичали стотици тухли. Разполага с две горивни камери по 4 метра дължина и височина от 1,2 метра. Съоръжението е отлично запазено и е било строено от изключителни майстори. Десетки кубици дърва са загрявали в големи огнища пещта до 900 градуса. Технологията не се e различавала особено от днешния начин за производство на тухли, коментира проф. Атанасов. Готовата продукция най-вероятно е била използвана за строежа на римските сгради и храмове в крепостта Дуросторум /Силистра/ в средата на 6-ти век.

Сред тях е и великолепният кастел на римския император Юстиниан Велики, строен в началото на 7-ми век. Керамичните тухли, изпичани в пещта били с голямо качество и се вграждали в крепостните стени за тяхната устойчивост на бомбардировките с каменни ядра. Строителството е било много скъпо и трудоемко.

Тепърва комисия от Министерството на културата трябва да се произнесе по съдбата на ценната находка. Тя бе изкопана при строежа на нова сграда по общински проект за социални жилища. В района преди години са откривани и други артефакти от древното минало на Силистра. В непосредствено близост при строителни дейности бяха открити римски гробници. Откривани са и пещи, както за тухли, така и за съдове, но с по-малки размери. Досами новооткритата пещ археолозите регистрираха и зърнохранилища от османския период на града. Голяма е вероятността под другата част на терена за строителство да излезе друго древно свидетелство за живота и бита на населението отпреди 15 века, коментира проф. Георги Атанасов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари