В Русе се вдигна двойно времето за обслужване на бензиностанциите

1
Преди въвеждане на отстъпката е имало завишение на цените на горивата
Преди въвеждане на отстъпката е имало завишение на цените на горивата Видео: NOVA

Преди въвеждане на отстъпката е имало завишение на цените на горивата

Два дни вече гражданите ползват отстъпката от 25 стотинки за литър гориво. Не всички бензиностанции предлагат тази възможност, защото не са задължени да го правят.

"Би могло да мине по по-проста административна схема. Можеше да се направи един таван за цената за български физически лица, по-проста система за отчитане и реализиране. Но така са решили. Може да ги е страх", коментира мярката енергийният експерт Иван Хиновски в студиото на NOVA.

Според колегата му Васил Начев тези 25 ст. отстъпка са били изядени, като изкуствено са били повишени цените. "Това го наблюдавахме последните 3 седмици. В момента, в който бе казано, че ще има подобна отстъпка, цената бе повишена с около 30 стотинки без причина. Мотивът е, че в цяла Европа се покачва цената. И у нас така".

В Русе репортерска проверка е установила, че преди въвеждане на отстъпката е имало завишение на цените. На въпрос това пазарен принцип ли е, Венцислав Пенгезов, собственик на малка бензиностанция в града, отговори: „Не, това е изкривяване на пазара. Аз прогнозирах още преди да започне тази схема, че тя няма да изпълнява предназначението си”.

В неговия обект не е имало проблеми със софтуера. "Въвеждането беше безпроблемно. Като утежняващи работата обстоятелства мога да посоча забавянето за клиента – два пъти се увеличи времето. За 16-те часа работно време продаваме около 40 хиляди литра. В събота при пълно натоварване и въведена отстъпка продадохме 16-17".

Аз смятам, че трябва да се влезе в структурата на ценообразуването на горивата и на търговията. Там е разковничето", каза Хиновски. Според него това може да го направи държавата. "Имаме държавна агенция и КЗК. Не съм чул дали е правен одит на Лукойл, на структурата на акцизните складове в България, на ценоонбразуването на тяхната дейност".

Според Начев трябва да се говори по различен начин за „до цени на едро” и за „до цени на дребно”. Няма как да очакваме от КЗК да провери какво се случва в компанията, която стои на входа на рафинерията – там е МФ и НАП. По думите му динамиката на пазарите е такава, че се разтваря ветрилото на спекулата, но става дума за целия свят.

Едно е ясно, че за хората, които пътуват често, всеки ден на работа например, отстъпката от 25 ст. на литър гориво няма да се усети.

По темата за утвърждаването от ЕП на ядрената енергия и природния газ като чисти горива и двамата енергийни експерти изразиха сходно становище, че е необходимо да се запази ядрената енергетика. Според Хиновски - да сме готови за създаване на нови два блока в АЕЦ „Козлодуй”, защото само със зелена енергия няма да издържим. Начев подчерта, че всяка енергийна стратегия обаче трябва да изглежда по много различен начин и да не „лъха на нафталин”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    5
    ПразОйл
    При нас е по-ефтино събота и неделя, от колкото при този дребен ШАРЛАТАНИН. Ко стана, тоя нали штеше да ФАЛИРА? Или, русенските обективни СПЕРМОмедии, получават Кеш от тоя мухльо, че само от неговата НЕзаконна биндзиностанция излъчват РИпортажи? Хо-хо-хо. Чистита КОЛИдъ. Дядо Ви ПРАЗССС.
  • 6
    4
    стига
    сте правили реклама на тази бензиностанция
  • 3
    3
    Според мен ...
    Всяко чудо за 3 дни - в България е така!
  • 5
    2
    Hristo
    Тоя само глупости дрънка последните месеци. 10 секунди беше забавянето в инса Ойл докато ми въведат номера на колата .
  • 9
    1
    марто
    На тоз Пенгезов да не му го вадиш нот гъза !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари