Русенци: Цената на дизела е неоправдано висока и не отговаря на качеството

2
Ще скочат ли цените след ембаргото върху вноса на дизел и руски петрол?
Ще скочат ли цените след ембаргото върху вноса на дизел и руски петрол?

Ще скочат ли цените след ембаргото върху вноса на дизел и руски петрол?

Европа предприема поредната сериозна стъпка към намаляване на енергийната си зависимост от Русия и от днес е в сила ембарго върху вноса на дизел и други продукти, произведени от суров петрол в руски рафинерии. Новото ембарго обаче носи рискове от ръст на цените на горивата. Според експерти не се очакват сериозни сътресения, тъй като са натрупани резерви през последните месеци.

Днес цената на дизеловото гориво в русенските бензиностанции варираше от 2,83 до 2,96 лева, информира БНТ.

Тодор Димитров: "Расте дизелът".

Валентин Великов: "Доста високи за заплатите, които вземаме".

Според русенци, цената е неоправдано висока и не отговаря на качеството.

Пламен Костов: "Ние сме такъв народ, че търпим всичко, а не трябва да е така".

Симеон Костов: "В момента с тези цени достатъчно много се замисляме как да комбинираме маршрута, така че да са минимум километрите, които се изразходват".

Валентин Великов: "Над 4 лева, ако стане, просто няма да има възможност да се ползва толкова, колкото се е ползвала досега".

Дали цените ще тръгнат нагоре ще стане ясно утре, когато отворят борсите. Според експерти пазарите са имали време да се нагодят към ситуацията, тъй като ембаргото е обявено още през юни.

Светослав Бенчев - Българска петролна и газова асоциация: "Аз лично не очаквам да има някакво повишение на цените към настоящия момент. Европа се запаси през последните месеци както със суров руски нефт, така и с готови нефтопродукти. Там не очаквам особени проблеми, може да има някакъв недостиг в определен момент, но ще бъде доста малко".

През последните седмици у нас има компании , които са започнали да внасят горива с не руски произход. При тях експертите очакват малко по-високи цени.

Светослав Бенчев - Българска петролна и газова асоциация: "В България ние имаме рафинерията в Бургас , докато тя работи пазарът ни е изцяло осигурен с нефтопродукти. Не виждам някакво опасност".

Според експерти ефектът от ембаргото ще бъде различен в страните членки на ЕС. В Португалия и Испания например, обемите на руските горива са почти минимални. В Германия потреблението на дизел от руски произход е било около 40-45 процента, а актуалните данни в момента показват намаление до около 15 процента. Очаква се заобикалянето на Русия и намирането на алтернативни източници да струва пари на европейците , тъй като логистичните вериги се удължават.

Светослав Бенчев - Българска петролна и газова асоциация: "Голяма част от европейските компании отново започнаха да инвестират в мощности, тъй като мощностите на континента не са достатъчни. Няма достатъчно рафинерии, които да покрият потреблението на континента, това което може да се разчита друго е именно Близкия изток и американските рафинерии. В момента работят на по-бавни обороти, но мисля, че ще засилят своето производство през следващите седмици".

Данните показват, че Европа вече е намалила наполовина вноса си на дизел от Русия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    в дупето на Анонимен
    Чини ми се, че си от ''кофрите'' на Пеньо Хвалипръцко ? Има ли нещо вярно?
  • -1
    2
    Анонимен
    По принцип бих се съгласил срещу хейтърски те коментари към кмета.Проблема е да не се окажат чисто платени.И тия дето ги пишат грам да не им дреме за Русе
  • 1
    1
    От Мотхела в град Низофо
    Ооооох. Влажна съм скъпи. Ела си от Пленумъ. Там са сухи, стари твои софилистични дръпки, от времето преди прекрасния ти развод. Ооохххххх.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари